19:08, 27.04.2020Izvor: Beta, Danas

Kurti će pored Ustavnog suda mišljenje o mandataru zatražiti i od Venecijanske komisijeKabinet vršioca dužnosti kosovskog premijera Aljbina Kurtija će se, pored Ustavnog suda kako je ranije objavljeno u vezi sa eventualnim mandatom za novog premijera drugoj stranci, obratiti i Venecijanskoj komisiji.

kurti-ce-pored-ustavnog-suda-misljenje-o-mandataru-zatraziti-i-od-venecijanske-komisije

N1

„Sem Ustavnom sudu u vezi sa odnosom i ulogom predsednika u procesu formiranje Vlade Kosova, obratićemo se i Venecijanskoj komisiji. U toku smo razmatranja oblika i vremena kada će se to dogoditi“, kaže se u odgovoru iz Kurtijevog kabineta za Koha ditore.

Kosovski predsednik Hašim Tači je od Demokratskog saveza Kosova, kao druge partije po broju glasova na izborima 6. oktobra 2019. godine, zatražio da odredi mandatara za sastav nove vlade.

DSK je za mandatara odredio Avdulaha Hotija.

U toku su konsultacije za sastav nove vlade Kosova DSK, Alijanse za budućnost Kosova, Socijaldemokratske inicijative, Alijanse novo Kosovo, Srpske liste i stranaka drugih manjina.

Najavljeno je da će tokom ove nedelje vlada biti formirana.

Visoke zvaničnice Samoopredeljenja, Arbrie Nagavci, koja je potpredsednica Skupštine Kosova i Aljbuljena Hadžiu, kosovska ministarka pravde, danas su od Tačija zatražile da objavi pismo DSK kojim od njih traži kandidata za premijera kako bi pokrenuli ustavne i zakonske procedure pred nadležnim pravnim institucijama.

Tačijev kabinet to još uvek nije učinio.


Tagovi: Hašim TačiAljbin KurtiDSK

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije