19:41, 21.08.2020Izvor: Tanjug / Blic

Kurti: Dijalog Beograda i Prištine nije prioritetLider Pokreta Samoopredeljenje i bivši kosovski premijer, Aljbin Kurti, tvrdi da dijalog sa Beogradom nije prioritet građana Kosova, već su to pored korona virusa pravda i zapošljavanje, odnosno borba protiv korupcije i ekonomski razvoj.
 

kurti-dijalog-beograda-i-pristine-nije-prioritet

Foto: Exit.al

On je na svom Fejsbuk profilu istakao da je Priština prema Ričardu Grenelu trebalo da postupi kao svojevremeo prema Robertu Gelbardu, koji je rekao da je OVK teroristička organizacija, zbog čega ga je zamenio Ričard Holbruk.

Kurti tvrdi da je na prošlogodišnjim izborima dokazano da dijalog nije prioritet, što, dodaje, građani danas samo potvrđuju.

On je napisao da je pre tri dana odbio poziv kosovskog predstavništva u SAD za učešće na virtuelnom sastanku o perspektivi i strategijama u vezi sa "pregovaračkim procesom Beograda i Prištine", jer bi, kaže, takav sastanak legitimisao proces koji se odvija u potpunosti u odsustvu poštovanja prema građanima, institucijama i demokratiji na Kosovu.

Kurti smatra da bi najpre Vlada Kosova trebalo da pripremi platformu sa zahtevima Beogradu, koja bi, tvrdi, dobila dvotrećinsku podršku u kosovskom parlamentu.

"Delovanje vlade bez platforme, ili sa platformom koja je skrivena od skupštine, ne samo da vređa demokratiju i nas kao najveću parlamentarnu stranku, već šteti nacionalnom interesu", naveo je Kurti.

On poručuje da nema razgovora sa Hašimom Tačijem koji, napominje, i sam podržava potpuno drugačiji plan, a taj je da "Srbiji plati podelu Kosova pod izgovorom teritorijalne razmene".

"Mi ne mislimo da Kosovo Srbiji duguje bilo šta i ne želimo da ublažimo nedostatak legitimiteta onih koji su se delegitimirali učestvovanjem na sastancima. Priznanje Kosova nije nešto što možemo da kupimo, možemo ga dobiti izgradnjom i jačanjem države, ekonomije i demokratije", naveo je Kurti.

Dodaje, međutim, da nije samo Tači problem, već je to i premijer Avdulah Hoti, za koga kaže da nema legitimitet i podršku u narodu.
 


Tagovi: DijalogSamoopredeljenjeAljbin KurtiKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije