18:54, 01.04.2020Izvor: Beta, N1

Kurti: Mera reciprociteta biće srazmerna ponašanju srpskih vlastiVršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti naveo je da mera reciprociteta koja je uvedena prema Srbiji nakon ukidanja takse od sto odsto, proširuje mogućnost međusobnog poštovanja države i prava i da će biti postepena i u srazmeri sa ponašanjem srpskih vlasti.Takva mera nije uvedena Bosni i Hercegovini.

kurti-mera-reciprociteta-bice-srazmerna-ponasanju-srpskih-vlasti

N1

"Reciprocitet, u principu i na delu, proširuje mogućnosti međusobnog poštovanja države i prava. Ne postoji suštinski razvoj našeg regiona ako su dozvoljeni napori da se Kosovo i njeni građani tretiraju kao nejednaki. Tako naša odluka potvrđuje jednake međudržavne odnose, poštovanje univerzalnih prava i stvara atmosferu pravde između društava", napisao je Kurti na svom nalogu na Fejsbuku.

Prema njegovom mišljenju, ima mnogo međunarodnih dokumenata koji priznaju pravo na reciprocitet.

"Opšti sporazum o carinama i trgovini (GATT) iz 1947. godine, izmenjen 1994. godine, koji je osnivački instrument Svetske trgovinske organizacije, priznaje osnovna načela reciprociteta, nediskriminacije i države sa najviše pogodnosti", smatra Kurti i nabraja i druga međunarodna dokumenta sve do CEFTE.

"Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) iz 2007. godine, između ostalog, ima za cilj da ukloni trgovinske barijere i olakša kretanje robe u tranzitu, prekogranično kretanje robe i usluga u državama i između njih. Od stupanja na snagu CEFTA, Srbija je primenjivala brojne necarinske trgovinske barijere za Kosovo, uključujući tranzitne, tehničke i političke prepreke", piše Kurti.

Prema njemu, ovim postupcima Srbija je oštetila izvoznike i uvoznike sa Kosova, što je rezultiralo visokim trgovinskim deficitom.

"Mere koje Srbija uporno primenjuje u obliku necarinskih barijera su mere za dokumente i prakse koje utiču na trgovinska pitanja, kao što su: zahtevi za sertifikate o poreklu i veterinarsku i fitosanitarnu dokumentaciju za robu izvoznika i uvoznika Kosova koji koriste Srbiju samo kao tranzitnu zemlju; kašnjenja u sprovođenju zahteva za ocenom kvaliteta za izvoz na Kosovo, nepoštovanje bilateralnog sporazuma o označavanju proizvoda između Kosova i Srbije pod patronatom EU; nepriznavanje vozila registrovanih na Kosovu, uključujući komercijalna vozila itd.", navodi Kurti.

Takođe, prema njegovom mišljenju, Srbija ima mere za sprečavanje slobodnog kretanja lica i nepriznavanje profesionalnih kvalifikacija - nepriznavanje dokumenata, pasoša, lične karte, vozačke dozvole, diploma, potvrda i slično.

Dodaje da će mera reciprociteta od strane kosovskih vlasti biti postepena i srazmerna ponašanju srpskih vlasti.

"Mora postojati princip međusobnog poštovanja tako da ne postoje prepreke između dveju država. Vlada Kosova je spremna da razvija i gaji komercijalne odnose sa svim državama u regionu bez nepotrebnih prepreka, na osnovu međunarodno prihvaćenih principa, poštujući međunarodne ugovore i poštujući osnovna prava građana", smatra Kurti.


Tagovi: SrbijaTakseAljbin Kurti

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije