16:20, 17.11.2019Izvor: Radio Kontakt Plus, Pobjeda, Tanjug, RTS

Kurti: Nije potrebno ubrzanje pregovora BG i PR; Ðurić: Kurti predstavlja opasnost po stabilnostDirektor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da kandidat za kosovskog premijera Aljbin Kurti iz dana u dan potvrđuje koliku opasnost predstavlja po stabilnost regiona i čitave Evrope, uz ocenu da njegov cilj nije obezbeđivanje boljeg života Albancima, već nanošenje štete Srbiji i srpskim nacionalnim interesima.

kurti-nije-potrebno-ubrzanje-pregovora-bg-i-pr-duric-kurti-predstavlja-opasnost-po-stabilnost

Tanjug

Đurić u saopštenju navodi da Kurti obesmišljava princip mirnog rešavanja kriza i dijaloga, poručujući da ne želi razgovore sa Beogradom, već dijalog o dijalogu, što je, ukazuje, eufemizam za potpuni izostanak dijaloga.

Đurić je upozorio da je Kurtijeva “jasna namera da u što većoj meri svojim porukama i potezima ekstremizuje i militarizuje Albance kako bi u budućnosti svoj velikoalbanski projekat mogao da nametne pod pretnjom sile".

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da Srbija "nikada neće posustati pred pretnjama neprijatelja demokratije i mira”, te da će uložiti politička, diplomatska i sva druga sredstva koja su joj na raspolaganju kako bi “obuzdala Kurtija i njegove najekstremnije pristalice".

Ðurić smatra i da je "Kurti odavno izašao iz okvira mirnodopske retorike i političke prakse, i da je poslednji trenutak da se složnom međunarodnom akcijom spreči u svojim opasnim namerama".

Kandidat za kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavio je u intervjuu Pobjedi da u ovom trenutku nije potrebno ubrzanje pregovora Beograda i Prištine.

Kurti je rekao da bi umesto toga prioritet trebalo da bude razgovor o tome šta se u pregovorima do sada postiglo i šta predstoji.
Najavio je da će on predvoditi kosovski pregovarački tim, u koji će ući članovi vlade, opozicija i nezavisni eksperti.

"Srbija Kosovu duguje za agresiju i okupaciju, duguje nam ratnu odštetu, penzioni fond i štednju građana u bankama koje su uzeli. Nikada nisu vratili artefakte naše kulturne baštine, nikad nisu predali osumnjičene za ratne zločine. Dakle, hajde da počnemo od naših zahteva, pa da vidimo šta će nama Srbija ponuditi", tvrdi Kurti.

Foto: RTK2

Odbacio je ideju o razmeni teritorija, jer kako tvrdi, iza nje stoji ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da podeli Kosovo, a posle toga, kroz razgraničenje sa Hrvatima da, kako kaže, podeli Bosnu i Hercegovinu, što sve, kaže Kurti, ide na ruku Rusije.

Kurti je upozorio da se novi sukob između Kosova i Srbije ne bi mogao lokalizovati, tim pre što, kako je rekao, "naspram Srbije Albanci deluju kao nacija, a ne kao krhka država Kosovo".

Ponovio je navode da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić politički naslednik Slobodana Miloševića, baš kao što je Milošević bio politički naslednik Aleksandra Rankovića, odnosno da Vučić, kako kaže suštinski pripada istoj liniji "srpske ekspanzionističke politike".

Kurti je ponovio i da će u odnosima sa Srbijom insistirati na "punom političkom, ekonomskom, trgovinskom i državnom reciprocitetu.

On rekao i da Srbija mora da izruči Milana Radojičića zbog sumnje da je umešan u ubistvo Olivera Ivanovića.

Prebrojavanjem glasova se samo gubi vreme 

Kurti kaže da bi kosovska vlada mogla da bude formirana sledećeg meseca i ocenio da se novim prebojavanjem glasova samo gubi dragoceno vreme pošto su "izbori pokazali volju građana za promenama i stvari su manje-više jasne".

Ponovio je da će u novoj vladi biti "predstavnici Srba sa Kosova, a ne predstavnici Srbije" i da ona neće politički zavisiti od Srpske liste.

Prema njegovim rečima, "Srpska lista funkcioniše kao ogranak ili direktorat srpske vlade, a ne kao partija, i predstavlja interese Srbije, a ne interese Srba na Kosovu".

"Kao budući premijer, veoma sam zainteresovan da sastavim vladu zajedno sa Srbima kojima je Kosovo otadžbina, dakle, s građanima Kosova, a ne s predstavnicima države koja ne priznaje Kosovo i koja se svuda i sve vreme bori protiv nje", rekao je Kurti.
 


Tagovi: DijalogAljbin KurtiMarko Đurić

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije