11:59, 19.02.2020Izvor: RTS

Kurti: O taksi nakon preporuke radne grupeKosovski premijer, Aljbin Kurti, izjavio je da će taksu na srpske proizvode ukinuti nakon što dobije preporuke radne grupe koju treba da formira Ministarstvo trgovine, a čiji će deo da budu i organizacije koje se bave privredom i lokalni proizvođači.

kurti-o-taksi-nakon-preporuke-radne-grupe

Foto: Insajder

Kurti je rekao je da će se principi reciprociteta koje bude donela kosovska vlada zasnivati na principima Svetske trgovinske organizacije i CEFTA.

"Ministarka Rozeta Hajdari preduzela je i neke korake koji nas približavaju ukidanju takse i uspostavljanju punog reciprociteta. Rozeta je već odlučila da osnuje radnu grupu sa članovima Odeljenja za trgovinu, Privredne komore Kosova, Poslovne komore, Carine, Agencije za hranu i veterinarstvo i Kluba proizvođača Kosova", rekao je Kurti na Konvenciji kosovskih proizvođača.

Ta grupa će da sumira sve trgovinske barijere sa Beogradom i daće preporuku vladi i onda će one da budu analizirane.

Kurti je dodao da će tada da donese odluku o uklanjanju takse i uspostavljanju reciprociteta.

Prištinski mediji prenose da stranke iz krila bivše OVK, opozicione u novom sazivu kosovske skupštine, prikupljaju potpise poslanika za održavanje vanredne sednice na kojoj će se usprotiviti najavljenom ukidanju takse na srpsku robu.

Iz stranke Ramuša Haradinaja, Alijanse za budućnost Kosova, saopštili su da se ne slažu sa idejom ukidanja takse.

Potvrdili su da imaju koordinaciju sa zvaničnicima Demokratske partije i Socijaldemokratske inicijative NISMA-ANK.

"Pokrenuli smo proceduru prikupljanja potpisa, pri kraju smo. Sarađujemo sa svim opozicionim strankama. Sada smo na kraju", izjavila je poslanica ABK-a Teuta Hadžiu.

Mediji ističu da će suprotstavljanje najavi ukidanja takse biti prva zajednička akcija opozicije u kosovskoj skupštini.


Tagovi: Aljbin Kurti

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije