12:21, 29.05.2020Izvor: Radio Slobodna Evropa

Kurti: Odluka Ustavnog suda neprihvatljivaVršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, saopštio je da je odluka Ustavnog suda, objavljena kasno sinoć, nepravedna i neprihvatljiva, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

kurti-odluka-ustavnog-suda-neprihvatljiva

Foto: RTV Kim

"O daljim političkim koracima obavestićemo građane narednih dana“, napisao je Kurti u petak na Fejsbuku.

Ovo je prvo Kurtijevo obraćanje nakon što je Ustavni sud jednoglasno odlučio da je dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija (Hashim Thaci) o određivanju Avudlaha Hotija iz drugoplasiranog Demokratskog saveza Kosova (DSK) za mandatara nove vlade u skladu sa Ustavom.

Kurti navodi da se Ustavni sud “nažalost, svrstao uz one koji su zarobili državu”.

“Naša borba se nastavlja, zajedno sa osvešćenim narodom, protiv ove korumpirane grupe”, napisao je on u objavi na Fejsbuku.

Govoreći o odluci Ustavnog suda, Kurti je napisao da deluje kao da je ta pravosudna institucija „umesto da interpretira Ustav, imala pristup: ‘s obzirom da je predsednik u pravu, potrudimo se da ga obraložimo'“.

„Sud je naglasio da 2010. i 2017, nakon uspešnog izglasavanja nepoverenja vladi, nije bilo volje ni većine u Skupštini za formiranjem nove vlade, ali kako je sud to konstatovao, to se ne zna, s obzirom da je raspuštanje Skupštine bilo automatsko“, dodao je on.

„Sud je napisao saopštenje na način kao da izborni pobednik uopšte ne postoji. A s druge strane, izbrisao je razliku između smene i ostavke izvršne vlasti“, naveo je Kurti.

„Sud prejudicira kada kaže da pobednik ne samo da nije predložio kandidata, već niti je izrazio interesovanje za tako nešto. To nije tačno, jer smo mi neprestano naglašavali da izborni pobednik ne okleva i ne odbija“, dodao je Kurti.

Tači poziva na formiranje nove vlade

Kosovski predsednik, Hašim Tači (Hashim Thaci) izjavio je u petak da nakon odluke Ustavnog suda treba što pre formirati novu Vladu Kosova jer “okolnosti zahtevaju funkcionalnu, efektivnu i efikasnu vladu”.

„Pozivam sve institucije, sve političke partije da sprovedemo sve odluke Ustavnog suda, da ih sprovedemo i poštujemo. Pozivam institucionalne i partijske lidere na zajednički rad kako bi imali jednu ispravnu, demokratsku tranziciju“, poručio je Tači na konferenciji za novinare u Prištini.

"Treba da očuvamo o ustavni poredak i integritet pravosudnog sistema na Kosovu koji vrednuju i građani, ali i cela međunarodna zajednica, da očuvamo mir i stabilnost“, naveo je Tači.

Mustafa o konsultacijama

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa kazao je u petak da predstoje konsultacije u vezi sazivanja sednice Skupštine za izglasavanje nove vlade.

„Postoji mogućnost da se sednica održi sutra (subota) a postoji mogućnost da se održi i u ponedeljak“, kazao je Mustafa medijima pri ulasku u kancelarije DSK u petak pre podne.

DSK je drugoplasirana partija na parlamentarnim izborima održanim pre sedam meseci. Tači je podržao kandidata ove strane za budućeg kosovskog premijera, umesto Aljbina Kurtija koji je izgubio podršku u Skupštini Kosova.

O odluci Ustavnog suda

Podsetimo, Tači je pokrenuo postupak formiranja nove vlade nakon što je 25. marta izglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija, 52 dana od njenog formiranja.

Kurti i njegov pokret sve vreme su se zalagali za nove izbore, navodeći da se nakon rušenja Vlade to nameće kao jedino rešenje, i da je svako formiranje vlade bez izbornog pobednika neustavno.

Ustavni sud je, između ostalog utvrdio da predsednik “u slučaju uspešnog glasanja o nepoverenju Vlade, ima mogućnost, ali ne i obavezu da raspusti Skupštinu”.

Sud je takođe analizirao stanje nastalo nakon rušenja vlade Aljbina Kurtija, navodeći da u ovakvim političkim okolnostima postoje dve ustavno pravne mogućnosti.

Najpre da stranka koja je izborna pobednica formira novu vladu. Potom, u slučaju da ta mogućnost ne uspe, pravo formiranja vlade prelazi na parlamentarnu grupaciju koja "po mišljenju predsednika, ima najviše šansi za formiranje Vlade kako bi se izbegli izbori".

Tek ako ne uspe ni jedan od dva scenarija, takva situacija "rezultira obavezom predsednika da raspiše izbore, kako je definisano Ustavom". Sud podseća da pobednica izbora na Kosovu nije predložila novog kandidata za premijera ni nakon četiri zahteva predsednika.

Iz DSK su prethodno rekli da će po odluci Ustavnog suda kroz dva dana moći da formiraju novu vladu.

Ko može formirati novu vladu?

Kosovski predsednik Hašim Tači naveo je u petak da je važno to što je Ustavni sud potvrdio da je Skupština Kosova najviša politička institucija na Kosovu, i da je potvrđeno da volju građana predstavljaju sve partije, a ne samo jedna.

Novu vladu teži da formira Demokratski savez Kosova, dosadašnji Kurtijev koalicioni partner, sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja (Ramush), Inicijativom za Kosovo Fatmira Ljimaja (Limaj) i pripadnicima manjinskih zajednica.

DSK je već postigao sporazume sa tim partijama. Inače, mandatar nove vlade Avdulah Hoti iz DSK bio je zamenik premijera u Kurtijevoj vladi.

Ocena Ambasade SAD

Ambasada SAD na Kosovu ovim povodom pozvala je u četvrtak institucije i političke stranke da "sprovedu sve odluke Ustavnog suda Kosova” a “čelnike da rade zajedno u cilju tranzicije po zakonu u interesu mira, stabilnosti i prosperiteta za sve stanovnike Kosova”.

Protesti u Prištini

Inače, aktivisti Pokreta Samoopredeljenje i građani održali su u četvrtak popodne probni protest u centru Prištine, uz poštovanje svih mera zaštite, uoči odluke Ustavnog suda.

Na tom događaju zatraženi su novi izbori.

Kako je pala Kurtijeva Vlada?

Podsetimo, Vlada Kosova, sa Aljbinom Kurtijem kao premijerom, srušena je nepunih mesec i po dana od njenog formiranja, na zahtev koalicionog partnera DSK usled nesuglasica oko mera preduzetih tokom pandemije COVID-19 i odnosa sa SAD-om.

Tači je u nekoliko navrata od Kurtija tražio novo ime mandatara vlade, što Kurti nije pružio uz obrazloženje da je pandemija i nije vreme za to. On, međutim, nikada nije eksplicitno odbio da odredi novog mandatara iz njegove partije.

Ustav Kosova inače ne predviđa rok do kada pobednička partija može da predloži predsedniku ime mandatara nove vlade. Kurti, čija je partija pobedila na izborima 6. oktobra 2019, smatra da su novi izbori jedini put napred, a da je svako formiranje nove vlade bez izbornog pobednika neustavno.

Tači je potom, nakon izražene podrške ostalih političkih partija, odlučio da pokrene postupak formiranja nove vlade i pruži mandat onoj partiji koja dokaže da ima dovoljan broj glasova.

U ovom slučaju, to je drugoplasirani Demokratski savez Kosova koji je sada već sklopio vladajući sporazum sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja (Ramush), Inicijativom za Kosovo Fatmira Ljimaja (Limaj) i pripadnicima manjinskih zajednica.


Tagovi: PravosuđeHašim TačiSamoopredeljenjeAljbin KurtiDSKVlada Kosova

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije