18:39 | 21.06.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Kurti razgovarao sa predstavnicima civilnog društva iz centralne SrbijeKosovski premijer, Aljbin Kurti, razgovarao je danas sa aktivistima, novinarima i predstavnicima civilnog društva iz centralne Srbije - saopšteno je iz njegovog kabineta. 

kurti-razgovarao-sa-predstavnicim-civilnog-drustva-iz-centralne-srbije

Foto: Kosovska vlada

Govorio je, kako se navodi, o nizu pitanja, kao što su sloboda govora i mediji, vladavina prava, ekonomski pokazatelji, osvrnuvši se i na prava srpske zajednice na Kosovu. 

"Govoreći o odnosima Albanaca i Srba na Kosovu i odnosu centralne vlade prema Srbima, premijer Kurti je rekao da srpska zajednica uživa zagarantovana prava i slobode. On je rekao da je u stalnoj komunikaciji sa političkim predstavnicima Srba i da je otvoren za razgovore o svim problemima srpske zajednice na Kosovu, ali da je glavna prepreka u saradnji instrumentalizacija i manipulativne tendencije politike u Beogradu" - navodi se u saopštenju iz kosovske vlade. 

Osvrnuo se i na dijalog Beograda i Prištine, navodeći da se od početka njegove vlade promenio i pristup dijalogu. 

"Sada dijalog nije vremenski uokviren i fokusira se na međusobno priznavanje, a ne onako kako se razvijalo u prošlosti uz stalne kompromise od strane Kosova, koji su pravljeni da bi se dobilo priznanje od Srbije, a do priznanja nije došlo. On je dodao da se više ne vodi politika transakcija kao nekada, već politika dobrovoljne transformacije" - stoji takođe u saopštenju. 

U vezi sa inicijativom Otvoreni Balkan, kosovski premijer je rekao da "nije pristalica ideja koje Zapadni Balkan drže zatvorenim u svom krugu ili koje ga približavaju Rusiji i Kini", ali da "jeste za projekte koji ga otvaraju i povezuju sa vrednostima Evropske unije", naglasivši da Kosovo podržava zajedničko regionalno tržište i Berlinski proces prema pravilima Evropske unije.

U saopštenju nisu navedeni detalji o tome šta su poručili ostali učesnici. Neki od njih jesu podelili to sa javnošću na svojim Tviter nalozima. 

"Dobar i ne baš lak razgovor o svim otvorenim pitanjima, od demokratizacije, do potrebe da se uspostavi vladavina prava, a kao jedan od primera naveo sam i pitanja imovine i poštovanja odluke Ustavnog suda o manastiru Visoki Dečani" - naveo je Milan Antonijević. 

"Zanimljiva razmena sa gospodinom Kurtijem jutros u Prištini. Ne moramo da se slažemo oko svega, ali je ključno da dva društva razumeju stavove, perspektive, ograničenja 'druge' strane" - navela je Katarina Tadić. 

Učešće na sastanku potvrdio je i Naim Leo Beširi na svojoj Fejsbuk stranici. 

Sastanak je održan u okviru programa "Balkans Group" za „Rešavanje bilateralnih pitanja i unapređenje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu“, koji predviđa održavanje konferencija i aktivnosti u vezi s razmenom poseta civilnog društva i aktivista - naveli su iz Kurtijevog kabineta, dodajući da je sastanku prisustvovao i ambasador Norveške na Kosovu, Erik Grondal.
Tagovi: Aljbin KurtiKosovoNVOSrbija

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije