16:41, 08.10.2019Izvor: Radio Slobodna Evropa, RTK2

Kurti sa Kosnetom: Otpočinjem dijalog sa Srbima na KosovuLider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti rekao je danas američkom ambasadoru na Kosovu da će otpočeti dijalog sa Srbima na Kosovu, u cilju razvoja i integracije Srba već prve nedelje svoje premijerske funkcije.

kurti-sa-kosnetom-otpocinjem-dijalog-sa-srbima-na-kosovu

Foto: twitter.com/LVetevendosje

Kako su saopštili iz Samoopredeljenja, sastanak Kurtija sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom danas bio je "prijateljski", a ambasador Kosnet je "izrazio zadovoljstvo zbog dobro održanog izbornog procesa".

Navodi se da je američki ambasador "izrazio posebno interesovanje za napredak u borbi protiv korupcije, ekonomije i za napredak u dijalogu sa Srbijom, u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma koji će doneti održiv mir i stabilnost regionu.

Kurti je u razgovoru sa Kosnetom istakao da je tokom prvog meseca njegovog budućeg mandata premijera potreban sastanak sa šefom evropske diplomatije Džozefom Borelom, "kako bi dijalog sa Srbijom bio što bolje pripremljen sa jasnim principima".

Ponovio je da se treba uraditi procena dosadašnjih briselskih sporazuma.

"Ne treba da kasnimo, ali i ne moramo da žurimo i pravimo greške koje će nas koštati", dodao je Kurti.

SAD očekuju vladu spremnu na dijalog

SAD čestitaju narodu Kosova na "uspešno okončanim parlamentarnim izborima" i očekuju izveštaj posmatračke misije Evropske unije i njihovu procenu načina na koji je glasanje sprovedeno, rečeno je Glasu Amerike u Stejt departmentu.

"Radujemo se prilici da sarađujemo sa novom vladom, koja će biti za dijalog, kada bude formirana, vladom koja će biti posvećena jačanju demokratije i obezbeđivanju mira, pravde i prosperiteta za sve građane Kosova", navode u Stejt departmentu i zaključuju:

"Jasno smo stavili do znanja da očekujemo da novo kosovsko rukovodstvo bude pripremljeno da se odmah upusti u razgovore sa Srbijom i radi na sporazumu o normalizaciji odnosa".


Tagovi: IzboriDijalogAljbin KurtiFilip Kosnet

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije