19:58, 06.11.2019Izvor: Tanjug / Radio Kontakt Plus

Kurti traži reciprocitet i za diplomeKandidat Pokreta “Samoopredeljenje” i budući kosovski premijer Aljbin Kurti, nastavio je da insistira na reciprocitetu u odnosima Beograda i Prištine, a danas je izneo stav da to treba da se odnosi i na priznavanje diploma.

kurti-trazi-reciprocitet-i-za-diplome

Foto: Facebook

On je naveo slučaj Almedine Ahmeti iz Bujanovca, koja studira na Univerzitetu u Prištini i, kako tvrdi, neće moći da se zaposli u svom rodnom gradu kada diplomira, jer Srbija ne priznaje njihove diplome, prenosi Kljan Kosova.

Prema njegovim rečima, zbog svih studenata koji imaju isti problem kao Ahmeti, mora se uvesti reciprocitet, što znači, kako je rekao, “prihvatanje naših diploma“.

Oštro reagovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju

“Od početka primene Sporazuma o uzajamnom priznavanju diploma, Beograd je pozitivno odgovorio na 75% zahteva za priznavanje diploma, stečenih na univerzitetima na Kosovu, koji su pristigli do 2016. godine”, istakao je u saopštenju zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev.

Kozarev je dodao da je Beograd taj koji treba da u ovoj stvari insistira na reciprocitetu, budući da u istom periodu od strane Prištine nije priznata nijedna diploma  ustanova iz obrazovnog sistema Republike Srbije. 

“Priština je, naime, odbila da prihvati spisak naših univerziteta i da prizna Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, zbog čega je i priznavanje diploma sa naše strane obustavljeno”, naveo je Kozarev u saopštenju dostavljenom Kontakt Plus radiju.

On zaključuje da bi Kurti bi trebalo da “makar pročita sporazume postignute u Briselu pre nego što odluči da ih komentariše i da se raspita kod svojih kolega u Prištini o tome kako su i kada sve kršili dogovore.”


Tagovi: Aljbin KurtiSporazum BG - PRKancelarija za KiM

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije