16:44 | 20.06.2022 Izvor: Beta, N1

Kurti: Članstvo u EU zajednički cilj Kosova i AlbanijeKosovski premijer Aljbin Kurti, kazao je da je zajednički cilj Kosova i Albanije članstvo u Evropskoj uniji.

kurti-zajednicki-cilj-kosova-i-albanije-je-clanstvo-u-evropskoj-uniji

Foto: AFP/Armend Nimani

Kurti je na početku zajedničke sednice vlada Kosova i Albanije rekao „da saradnja dve zemlje u vreme mira mora da oživi entuzijazam koji je postojao tokom rata za oslobođenje Kosova“.

Naglasio je da ta saradnja nikada nije bila šira i intenzivnija u ljudskim i prirodnim resursima.

"Iako su jedno vreme postojale politički nametnute granice podela, priroda nije znala za njih kada je raspodelila svoje razvojne resurse u regionu", rekao je Kurti.

Ocenio je da su odnosi Prištine i Tirane dokaz da kada nema nerešenih političkih problema - uspeh odnosa u svim oblastima je zagarantovan.

"Članstvo u EU ostaje naš zajednički cilj", rekao je Kurti.

Rama predložio zajedničku sednicu dva parlamenta

Premijer Albanije Edi Rama, rekao je da se posle svakog zajedničkog susreta s kosovskim zvaničnicima sve više približavaju glavnom cilju strateškog partnerstva dve zemlje, koji je dogovoren u Prizrenu 2014. godine.

"Dogovorili smo se da povodom 110. godišnjice nezavisnosti Albanije po prvi put organizujemo zajedničku skupštinu. Jubilarna sednica na kojoj će se poslanici zajedno obratiti albanskom narodu", dodao je Rama.

Kazao je da su se on i Kurti danas dogovorili da krajem ove godine bude izdat zajednički vladin časopis, "da se vide svi dogovori i stepen njihove implementacije".

"Sa sadašnjom Vladom Kosova imamo najviši nivo implementacije potpisanih sporazuma, uključujući i one sporazume koji su potpisani u prošlosti. Nadam se da će se to smatrati činjenicom i da neće poslužiti kao razlog za spekulacije političke prirode, jer nisam zainteresovan da se mešam u politički život Kosova", rekao je Rama.

Rama je dodao da bi bilo "iznenađenje" da se o svemu slaže s Kurtijem.

"Bilo bi iznenađenje da smo se oko svega dogovorili sa Aljbinom, to bi onda bio problem, to što se ne slažemo oko svega znači da smo dobro", rekao je Rama.

Upitan da li radi na rušenju Kurtijeve vlade, Rama je rekao da Kurti može biti srušen samo sopstvenim protestom.

"Kurtijeva vlada može biti srušena samo Aljbinovim protestom, sve dok Aljbin ne protestuje protiv svoje vlade, nema ko da ga svrgne", rekao je Rama.

Rama je izjavio da inicijativa "Otvoreni Balkan" ne objedinjuje njegove stavove sa stavovima kosovskog premijera, iako to, prema njegovim rečima, nije prepreka bilateralnim odnosima.

Rama je dodao da ono što se sprovodi u odnosu na "Otvoreni Balkan" trebalo bi da se primeni i u odnosu na Kosovo.

"Tačno je da nas 'Otvoreni Balkan' ne spaja, ali nas ne deli. U ovom trenutku imamo različite perspektive, ali te perspektive nas ne sprečavaju da idemo napred u bilateralnim odnosima", kazao je Rama.

On je naglasio da će ukidanje carinskih tarifa od strane Albanije početi jednostrano, jer je "Kosovo tražilo neko vreme za ekonomsku analizu".

Potpisano 19 sporazuma

Vlade Kosova i Albanije potpisale su danas u Prištini 19 sporazuma iz više oblasti.

Na zajedničkoj sednici potpisani su sporazumi kada su u pitanju obrazovanje, sloboda kretanja itd.

Uz studiju o ostvarivanju zajedničkog carinskog sistema, potpisan je i sporazum koji vodi ujedinjenju tržišta socijalnog osiguranja.

Potpisan je i sporazum koji ima za cilj razvoj terminala za tečni gas u Valoni (Albanija), u koji će se uključiti i Kosovo.

Dogovoreno je povećanje razmene, u kvantitetu i kvalitetu poljoprivrednih proizvoda, kao i zajednički pristup finansijama EU.

Dogovorena je i izgradnja zajedničkog informaciono-statističkog sistema.

Iz oblasti putne infrastrukture dogovorena je „studija za unapređenje prekograničnih puteva“ i studija izvodljivosti za izgradnju železničke linije Drač-Priština.

Ta železnica će, kako je navedeno, Kosovo i Albaniju staviti na mapu važnih međunarodnih koridora za transport ljudi i robe.

Iz oblasti zdravstva potpisani su sporazumi „o saradnji bolnica u pograničnim oblastima“, kao i o objedinjavanju protokola za lekove i medicinska sredstva, odnosno o razmeni retkih lekova.

Intenziviranje saradnje i konsolidacija napora u oblasti gorskog spasavanja i teritorijalnih voda - deo je sporazuma iz oblasti odbrane.

Dogovoreno je priznavanje pravosudnog ispita i omogućavanje obavljanja advokatske profesije na Kosovu i u Albaniji.

Takođe, dogovorena je i izrada zajedničke albanske enciklopedije.
Tagovi: AlbanijaEUAljbin KurtiEdi RamaKosovo

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije