20:11, 12.10.2020Izvor: Tanjug, RTS

Lajčak: Jasna veza dijaloga Beograda i Prištine i budućnosti u EUSpecijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, kaže da je na raspravi ministara spoljnih poslova EU 27 potvrđena "jasna veza između dijaloga i evropske budućnosti".

lajcak-jasna-veza-dijaloga-beograda-i-pristine-i-buducnosti-u-eu

Foto: ATV

Lajčak je na svom Tviter nalogu zahvalio ministrima zemalja članica EU na "stvarnom interesovanju i jakoj podršci dijalogu Beograda i Prištine".

Lajčak je na sastanku Saveta EU u Luksemburgu, prvi put od stupanja na mesto specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, o napretku i izazovima pregovora o normalizaciji odnosa, razgovarao sa šefovima diplomatija zemalja članica.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je da su šefovi diplomatija članica Evropske unije, pošto im se obratio specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, "pozdravili sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa", kao i da status kvo nije dobra opcija.

Lajčak u Beogradu i Prištini da bi odblokirao ZSO

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, stiže u četvrtak, 15. oktobra, u dvonevnu zvaničnu posetu Srbiji, saznaje "Tanjug" u Briselu.

Lajčak u Beograd dolazi iz Prištine, gde će boraviti 13. i 14. oktobra.

Za posetu Beogradu i Prištini, Miroslav Lajčak se odlučio u nameri da odblokira pitanje Zajednice srpskih opština, rekao je Tanjugu visoki zvaničnik EU upoznat za procesom pregovora.

Celokupni proces dijaloga Beograda i Prištine trenutno stagnira zbog odbijanja albanske strane da razgovara o primeni konkretnog sporazuma o ZSO.

EU naglašava da je Priština potpisivanjem sporazuma 2013. godine preuzela i obavezu da implementira dogovor o ZSO.


Tagovi: DijalogSporazum BG - PRMiroslav LajčakZSO

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije