09:46, 20.11.2020Izvor: Beta, VOA, Al Jazeera

Lajčak: Razmena teritorija više nije tema dijalogaSpecijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da Kosovo i Srbija demonstriraju posvećenost pregovorima i naveo da je optimista jer obe strane shvataju da im je to u interesu.

lajcak-razmena-teritorija-vise-nije-tema-dijaloga

Beta/AP

Tokom video telekonferencije, koju je organizovala Škola naprednih međunarodnih studija vašingtonskog Univerziteta Johns Hopkins, Lajčak je ponovio očekivanje da sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Kosovo i Srbija mogu da postignu u narednih nekoliko meseci, prenose Glas Amerike i agencija Beta.

"Kada dijaloga nije bilo, bilo je nestabilnosti. Sada, kada dve strane razgovaraju, to stvara utisak da su stvari pod kontrolom. Takođe, dijalog se ne može zaobići. Dve strane žele evropsku budućnost i znaju da je jedini put za to kroz dijalog", rekao je Lajčak.

Upitan da li se i kako može naći rešenje za očekivanja dve strane, pošto Kosovo traži obostrano priznanje, dok se Srbija pita da li će i šta dobiti, Lajčak je kazao da o rešenju odlučuju tri strane.

"U stalnom sam kontaktu sa svima, uključujući države članice EU jer i ona ovdje ima reč. Ne želimo da imamo gubitnike i dobitnike jer želimo da svi budu pobednici", rekao je Lajčak.

Naveo je da razmena teritorija "više nije tema dijaloga" i dodao da je to bilo pitanje koje je izazvalo negativne reakcije širom regiona.

Otvaranje Pandorine kutije

"Mnogi su ukazivali da bi to značilo otvaranje Pandorine kutije. EU nije saglasna sa filozofijom 'šta god se dogovore dve strane, treba prihvatiti'. Mi smo čuvari evropskih vrednosti i rešenje treba da približi dve strane i bude prihvatljivo Uniji. Rešenje treba da bude u duhu 21. a ne 19. veka", dodao je Lajčak.

Upitan o trećim stranama koje nisu zainteresovane za rešenje spora Srbije i Kosova u okviru njihovog puta ka EU, Lajčak je, ne precizirajući o kojim se državama radi, rekao da ne treba brinuti dok je EU ozbiljna jer nema alternative evropskoj budućnosti.

"Briga se može javiti samo ako zemlje Zapadnog Balkana prestanu da veruju u svoju evropsku perspektivu. Članstvo nije milostinja, to se zaslužuje reformama na osnovu kojih dobijete priliku da igrate u evropskoj ligi. To je zasnovano na razvijanju i poštovanju vladavine prava", kazao je Lajčak.

On je ukazao na značajnu ulogu SAD u oblikovanju Zapadnog Balkana.

"Ne bismo bili uspešni bez partnera. SAD shvata da je EU rešenje za budućnost i to promovišu. U poslednje dve godine u tome je bilo malo poteškoća, ali sada sa verovatnim izborom projektovanog predsednika (Džoa) Bajdena očekujemo najbližu saradnju za dobrobit naroda koji žive na području Zapadnog Balkana", naveo je predstavnik EU.


Tagovi: DijalogEUZapadni BalkanMiroslav LajčakKosovoSrbija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije