13:22, 26.11.2020Izvor: RTS

Lajčak upozorava Prištinu zbog odbijanja zahteva zvaničnika Beograda da posete KiMSpecijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je prištinskim predstavnicima da su posete zvaničnika iz Beograda regulisane sporazumom o slobodi kretanja, ističući da svaka zabrana znači kršenje dogovorenog i da u krajnjem slučaju može da izazove eskalaciju tenzija na tarenu.

lajcak-upozorava-pristinu-zbog-odbijanja-zahteva-zvanicnika-beograda-da-posete-kim

Foto: ATV

Miroslav Lajčak navodi da su posete regulisane sporazumom o slobodi kretanja.

"Posebna pravila se primenjuju na osobe na javnoj funkciji svake strane, kako je navedeno u ugovorima o zvaničnoj poseti. Sporazumi o zvaničnoj poseti i njihovi amandmani koji su sastavni deo ovog sporazuma obezbeđuju redovno postupanje, tretiranje i obavljanje zvaničnih poseta", naveo je Lajčak u pismu kosovskom premijeru Avdulahu Hotiju.

"Ova pravila, zajedno sa Sporazumom o slobodi kretanja, pokazala su se veoma korisnim i predstavljaju dostignuće u radu između Prištine i Beograda, koje mora da se sačuva", navodi se u Lajčakovom pismu.

Njegova reakcija je usledila pošto je ministarka spolljnih poslova u kosovskoj vladi Meljiza Haradinaj Stubla saopštila da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i nekolicini predstavnika Vlade Srbije odbijen zahtev da posete Kosovo i Metohiju.

U pismu Lajčak je podsetio Hotija da oba sporazuma (sloboda kretanja i posete) u celini predstavljaju obaveze iz dijaloga koje moraju da poštuju i Beograd i Priština.

"Nepridržavanje ovih sporazuma šalje vrlo negativan signal za kredibilitet Kosova kao strane u procesu dijaloga. Štaviše, takva kršenja podrivaju napore za normalizaciju odnosa između strana i izaziva eskalacijiu tenzija na terenu, što posebno utiče na tekuće diskusije o sledećem sveobuhvatnom sporazumu", ukazuje se, između ostalog, u pismu koje su objavili prištinski mediji.

Lajčak ističe da je podrška Hotija kao premijera od suštinske važnosti da bi se osiguralo da kosovske institucije nastave da poštuju svoje obaveze u okviru dijaloga.

Navodi da EU očekuje od Prištine normalizaciju odnosa sa Beogradom.

"To uključuje poštovanje i sprovođenje svih dogovora postignutih u dijalogu do sada", zaključio je Lajčak.


Tagovi: Miroslav LajčakAvdulah Hoti

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije