Šolc: Mora se nagraditi napredak balkanskih zemalja, inače EU gubi privlačnost

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da Evropska unija treba da održi obećanje o prijemu u članstvo svih zemalja zapadnog Balkana.
Image

„Mi smo se odlučili za veliku Evorpu. Građanima balkanskih država, Ukrajini, Moldaviji i Gruziji rekli smo – vi pripadate nama, mi želimo da vi budete deo EU“, kazao je Šolc tokom sednice Evropskog parlamenta.

Nemački kancelar je naglasio da nije reč samo o altruizmu, već i o evropskoj verodostojnosti i racionalnosti.

„Reč je o tome da mir u Evropi, nakon ovih velikih preokreta i groznog rata u Ukrajini, bude zauvek i trajno osiguran. Geopolitički se Evropa meri po tome da li je svoja obećanja prema neposrednim susedima ispunila“, poručio je Šolc.

Naglasio je da ta obećanja može da ostvari iskrena i otvorena politika proširenja Evropske unije.

„Pre svega su u pitanju države zapadnog Balkan čiji je pristup počeo pre punih dvadeset godina. Tada im je to stavljeno kao realna perspektiva“, podsetio je nemački kancelar.

Istakao je da proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine treba dalje podsticati, te da se mora nastaviti sa reformama u svim zemljama kandidatima, ali i da treba nagraditi “političku hrabrost” Severne Makedonije.

„Napredak se mora sa naše strane nagraditi, inače će kompletna politika proširenja izgubiti svoju privlačnost, a EU svoj uticaj“, upozorio je Šolc.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.