21:46, 14.06.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Lokalni akcioni planovi za rodnu ravnopravnost za opštine na severu KosovaNa završnoj konferenciji u okviru projekta “Žene za ravnopravnost i mir na severu Kosova” NVO “Žensko pravo”, u Gračanici su danas predstavljeni akcioni planovi za rodnu ravnopravnost za četiri opštine na severu Kosova.

lokalni-akcioni-planovi-za-rodnu-ravnopravnost-za-opstine-na-severu-kosova

Radio Kontakt Plus

Izvršna direktorica NVO “Žensko pravo” Ružica Simić, istakla je da izrada ovih akcionih planova predstavlja jedan pozitivan korak u aktivizmu žena za borbu za rodna prava.

Želimo ostvarivanje naših rodnih prava, ne na nacionalnom nivou, na nivou zakona, već u praksi, na lokalnom nivou, u svakodnevnom životu, podvukla je Simić.

“Kosovo još uvek nema sačinjenu nacionalnu strategiju akcionih planova za rodnu ravnopravnost, ali smo mi uporedo sa tim radili naše akcione planove. Čini mi se da smo došli do akcionih planova koji odražavaju potrebe žena, a potrebe žena odražavaju potrebe zajednice. Žene ne žele da budu izolovane i podčinjene, već da učestvuju u zajedničkim društvenim aktivnostima i multietničkim biznisima, čime bi ojačale svoju socialnu i ekonomsku situaciju,” - kazala je Simić.

Kada su u pitanju problemi sa kojima se žene najčešće suočavaju, Simić je istakla socijalno-ekonomske uslove.

“Tražimo više zapošljavanja, unapređenje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou, da žene budu donosioci odluka zajedno sa muškarcima, kao i veće zaposlenje žena, jer ih je trenutno 14 odsto zaposlenih. Takođe, veća socijalna prava za žene kao što su porodiljska prava, gde bi žene mogle da grade karijere i razvijaju svoje roditeljstvo, ” - kazala je Simić. 

Projekat je obuhvatao opštine Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok i sproveden je u saradnji sa Srbima, Albancima, Romima, Aškalijama, Bošnjacima i Gorancima.

Učesnici projekta i panela su bili iz različitih sredina, urbanih i ruralnih.

Tokom šest meseci, izrađeni su akcioni planovi koji će biti prosleđeni Skupštinama ovih opština koje bi trebale da ih usvoje, ali i nekim drugim ženskim grupama, nevladinim organizacijama i agencijama koje mogu da rade na njima i dalje ih razvijaju i dopunjuju.

Pokrovitelj ovog projekta je UNMIK, uz pomoć lokalnih samouprava.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije