12:44, 08.04.2020Izvor: RTV Kim

Magno: Pomoć SAD-a je namenjena svima na KosovuNedavno najavljena pomoć od 1,1 milion dolara u borbi protiv koronavirusa namenjena je svima na Kosovu, rekla je u intervjuu za RTV Kim direktorka USAID-a Lisa Magno. „Radićemo sa institucijama da bi distribucija bila efikasnija“, dodala je.

magno-pomoc-sad-a-je-namenjena-svima-na-kosovu

Foto: Nazmije Bajrami/USAID

Ambasador SAD Filip Kosnet najavio je nedavno pomoć za Kosovo u iznosu od 1,1 milion dolara u borbi protiv Kovida-19. Šta tačno podrazumeva ta pomoć?

Tačno je da smo obezbedili 1,1 milion dolara za Kosovo, posebno u okviru operativne pomoći kao i povećanja sposobnosti Kosovu da pruži odgovor, tako da možemo da pomognemo zajednicama ovde da spreče širenje, te da ublaže dejstvo koronavirusa. Mislim da je dobra stvar koju nam ukazuju podaci za Kosovo, a to je da su većina, ako ne i svi slučajevi, od poznatih kontakata, da nema prenosa u zajednici na Kosovu, zbog čega pridržavanje preventivnih mera građana i zajednica na Kosovu ide zajedno sa umanjivanjem uticaja koronavirusa.

Kome je ta pomoć namenjena? Da li su to zdravstvene institucije na Kosovu?

Pomoć je namenjena svim ljudima na Kosovu. Mi radimo sa pouzdanim partnerima koji su eksperti u odgovoru na ovakve vrste kriza, posebno sa lokalnim ogrankom Svetske zdravstvene organizacije, kao i sa UNICEF-om, koji takođe ima kancelarije ovde. Ove agencije, plus Kosovski tim Ujedinjenih nacija… Dakle, USAID tesno sarađuje sa njima. Koordinišemo svoj rad i sa Ministarstvom zdravlja, naročito sada dok počinjemo konkretne akcije u zajednicama.

Hoće li ta pomoć stići i do srpskih bolnica koje rade u lošim uslovima? Bolnica u Gračanici ima samo dva respiratora, a nedostaje i druga medicinska oprema i lekovi.

Dakle, deo pomoći je zapravo namenjen porodicama, jer sa UNICEF-om radimo na podeli higijenskih paketa porodicama. Veoma je važno da u porodicama, na nivou zajednice, ljudi imaju ono što im je potrebno kao pomoć u borbi protiv koronavirusa. Kao što je dogovoreno sa UNICEF-om i Ministarstvom zdravlja, to će ići svim zajednicama, bilo da se radi o zajednici kosovskih Albanaca ili kosovskih Srba. Sada, što se tiče vašeg pitanja o opremi, i USAID i SZO su posebno svesni da klinika u Gračanici loše stoji sa opremom. Radimo na tome kako bi mogli da posebno pomognemo kliniku u Gračanici kao i druga odeljenja koja mogu da dosegnu do zajednice kosovskih Srba. Deo onoga na čemu sada radimo je, kao što znate, teško je doći do takve opreme, jer ceo svet kupuje tu opremu, a i zbog poteškoća u transportu, slanju... svaka nabavka ovakve opreme je problematična. Ali ono što mogu da kažem sada je da definitivno radimo na tome, i prilično smo svesni da je klinika u Gračanici ona koja je kritična, i želimo da osiguramo i da dijagnostička laboratorija u Prištini, kao i druga odeljenja koja služe zajednici kosovskih Srba, su u stanju da poboljšaju svoje kapacitete za testiranje.

Do sada je na Kosovo stiglo dosta međunarodne pomoći, a vrlo malo je te pomoći došlo u sredine u kojima žive Srbi? Kako gledate na taj odnos međunarodne zajednice prema jednom delu stanovništva?

Mislim da je to dobra poruka za nas da poboljšamo sadašnje sprovođenje. Znam da je UNICEF dobio nekoliko tona zaliha iz svojih izvora prošlog ponedeljka. Definitivno ćemo raditi sa relevantnim institucijama da bi distribucija bila efikasnija. Podvukla bih da je namera da kakva god je pomoć na raspolaganju, da bude obezbeđena svim zajednicama. Osvrnula bih se na pres-konferenciju na kojoj su ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i vršilac dužnosti ministra zdravlja Vitia imali prošlog petka za jasnom porukom da pomoć, bila od vlade, međunarodne zajednice, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, definitivno ćemo osigurati da ta pomoć dođe do svih zajednica.

Kakve su aktivnosti USAID-a poslednjih dana?

Nastavljamo sa svojim aktivnostima, u stvari bi bilo dobro da pomenemo Gračanicu. Izabrali smo Gračanicu kao pilot-zajednicu za jedan od naših tekućih projekata koji se odnosi na upravljanje ekonomijom. Posebno pomažemo opštinu kao i građane da racionalizuju proces izdavanja građevinskih dozvola, tako da nastavljamo sa tim aktivnostima. Takođe u sferi poljoprivrede koja se bavi medicinskim i aromatičnim biljem, radimo dosta sa zajednicom kosovskih Srba, pospešujemo trgovinu i ekonomske mogućnosti između uzgajivača medicinskog i aromatičnog bilja, kao i distributere i izvoznike ovog bilja. Ako mogu, ima još jedna stvar koju bih pomenula, jer zaista želim da glasno kažem ljudima, na primer, znam da Inovacioni centar u Gračanici, sa kojim imamo sreću da smo u vezi, znamo da su donirali vizire koje su napravili za bolnicu u Gračanici. Veoma je dobro da organizacije na opštinskom nivou daju svoj doprinos. Znam da kada je “GIC” ostao bez sirovina za proizvodnju, da im je “Foremon”, organizacija koja radi u Prištini, u stvari donirala sirovine da bi mogli da nastave svoju proizvodnju za kliniku u Gračanici, dok je “GIC” u međuvremenu naručio sirovine preko “Žirafa”, ali je za to trebalo da se čeka par dana pa je “Foremon” tu intervenisao. Na sličan način želim da istaknem da je Mlada aktivna Gračanica došla na ideju da upotrebi bicikla, koja inače koristi za svoj projekat u turizmu, da pomogne kupcima i dostavljačima da minimizuju kontakt i da pomognu u distribuciji hrane članovima zajednice u Gračanici. Htela sam da pomenem to, jer nije sve samo na međunarodnoj zajednici, i da takve akcije diraju u srce i ohrabruju, kada čujemo o inicijativama iz zajednica, jer znate, svi smo u ovome zajedno.

Da li će Vaša organizacija pomoći privrednicima koji će pretrpeti štetu tokom ove krize?

Ti razgovori se već odvijaju, ne samo sa USAID-om, nego i sa EU i ostalima u zajednici donatora, jer već se predviđa ekonomski uticaj na mala i srednja preduzeća kao rezultat koronavirusa. Ona su na udaru trenutnog uticaja virusa, jer su mnogi poslovi zatvoreni, a radnici ostali bez posla. I pored toga što radimo na trenutnom odgovoru zdravstva na koronavirus, socijalno-ekonomski uticaj koronavirusa će definitivno biti izazov.


Tagovi: SADZdravstvoKorona virus

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije