12:06, 08.12.2019Izvor: Humanitarna organizacija Srbi za Srbe

Mališani rođeni u štali, bez osnovih uslova za život; Akcija prikupljanja pomoći za porodicu Nasković (FOTO)Dunja Nasković, trogodišnja devojčica, živi u udaljenom i izolovanom selu Odevce, koje se nalazi između Novog Brda i Kosovske Kamenice. Jedna je od svega nekoliko dece koja žive u ovom selu, gde je ostalo oko pedesetak Srba.

malisani-rodeni-u-stali-bez-osnovih-uslova-za-zivot-bozicna-akciji-prikupljanja-pomoci-za-porodicu-naskovic-foto

Foto: Srbi za Srbe

Stidljiva i mirna, dane provodi u dvorištu igrajući se sa bratom Dušanom (4). Za razliku od većine dece koja poseduju razne igračke, mali Naskovići ih imaju samo tri - plastični pištolj, polomljeni obruč dečjeg koša i lutku.

"Voleli bismo da imamo još jedan bicikl, da možemo zajedno da se vozimo," - skromno kaže Dušan, dok Dunja bez reči potvrdno klima glavom.

"Takođe, voleo bih da imam neki alat, šrafcigere i čekić, da mogu da popravljam stvari," - objašnjava Dušan svoju želju koja možda ukazuje na to čime bi želeo da se bavi kada poraste.

„Rođeni su u preuređenoj štali, gde smo živeli donedavnoˮ

Samohrani otac Dragan, teškom mukom pokušava da obezbedi najosnovnije stvari za svoju decu, iako je invalid.

Radeći teške poslove, ostao je bez palca i kažiprsta. Njega zatičemo u radnoj uniformi, spremnog da nastavi svoje poslove.

Dragan se, iako nema nikakvu mehanizaciju, bavi poljoprivredom radeći sve ručno.

"Dunja i Dušan su se rodili u preuređenoj štali od tri metra kvadratna, u čijem nastavku su bile krave. Tu smo živeli donedavno. Preselili smo se u nedovršenu kuću koju sam započeo. Nažalost, jedva imamo mogućnosti za osnovne potrebe, pa ne možemo da nastavimo radove. Svakako u štali nismo više mogli da izdržimo. Ne zbog mene, zbog njih bih voleo ovo da se završi," - kaže Dragan.

„Videla je da se druga deca kupaju u kupatilu, a mi i dalje u korituˮ

Ovaj hrabri otac se sa puno ljubavi i pažnje brine o svojoj deci.

Dostojanstvo i hrabrost koje pokazuje, potvrđuju da je u pitanju porodica koja je zaslužila poštovanje i pomoć.

"Želja mi je da decu izvedem na pravi put i trudim se da uvek ostanem pozitivan. Jedino što mi teško pada su reči moje ćerke Dunje, koja me s vremena na vreme pita kada ćemo imati kupatilo. Videla je da se druga deca kupaju u kupatilu, dok se mi i dalje kupamo u koritu," - stegnutim glasom Dragan govori šta ga najviše tišti, i dodaje - "voleo bih da jednog dana imaju sobu punu igračaka!"

Porodica Nasković je prva porodica koju "Humanitarna organizacija Srbi za Srbe" planira da pomogne u svojoj tradicionalnoj Božićnoj akciji.

Ovog puta, zajedno sa Božić Batom, pokušaće da Naskovićima obezbede završetak kuće, novo kupatilo i sobu punu igračaka.

Da bi uspešno realizovali akciju, potrebno je oko 12.000 evra.

Za ovakav poduhvat potrebna je i pomoć svih nas, pa iz ove organizacije pozivaju sve ljude dobre volje da se priključe Božićnoj akciji za pomoć porodici Nasković.

Kako pomoći Dunji i učestvovati u Božićnoj akciji?

Srbija:

1. SMS na 7763 (200 dinara)
2. Račun: 160-279491-71
3. Pay Pal: www.srbizasrbe.org/paypal-srbija

Crna Gora:
1. Račun: 510-91548-03 (Crnogorska komercijalna banka)
2. Pay Pal: www.srbizasrbe.org/paypal-crna-gora

Za više informacija posetite sajt.Tagovi: Novčana pomoćSrbi

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije