16:12, 29.01.2019Izvor: KoSSev

“Policija navela netačne informacije u izveštaju, imali smo dokumentaciju za robu”Kosovska policija zaplenila je prekjuče u selu Šarpelj, u regionu Leposavića kamion i automobil u vlasništvu Srba, kojima su prevozili robu bez odgovarajuće dokumentacije, saopšteno je juče u dvadesetčetvoročasovnom izveštaju Kosovske policije.

marinkovic-policija-navela-netacne-informacije-u-izvestaju-imali-smo-dokumentaciju-za-robu

Foto: KoSSev

Ovu vest, međutim, za portal KoSSev demantuje vlasnik firme koja se bavi trgovinom voća i povrća, Filip Marinković, a čija je roba zaplenjena, i tvrdi da su u policijskom izveštaju navedene netačne informacije. Kosovska policija, s druge strane, ostaje pri tvrdnji da su tačni navodi njihovog prvobitnog 24-časovnog izveštaja. 

Marinković je došao u redakciju KoSSev-a nakon što je juče objavljena vest o zapleni i doneo svoju dokumentaciju. Navodi da je imao račun za robu koju je prevozio, u vrednosti od 186 evra, da se ne radi o kamionu već o automobilu, i da im je policija nezakonito oduzela robu i automobil, sumnjajući da imaju nameru da švercuju robu u centralnu Srbiju, iako za takvo postupanje, smatra, nisu imali osnov. 

Marinković navodi da je mandarine (480 kg) uredno kupio u Prištini na kvantaškoj pijaci, za šta je imao račun.

Objašnjava da je počeo da prodaje robu i to širom Kosova i Metohije. Nakon Kosovske Mitrovice i Leposavića, gde je prema njegovom svedočenju prodao određenu količinu robe, on i njegov kolega krenuli su ka selu Bistrica, koje se takođe nalazi na teritoriji Kosova i Metohije, sa namerom da i tamo prodaju mandarine.

„Stali smo u blizini Šarpelja (geografski pogranično mesto severa Kosova ka Kopaoniku, prim.red.), javili se policiji, pošto smo ranije već dobili instrukcije od policije, carine da – kada se ide u pogranične krajeve, da moramo da se javimo policiji, da dostavimo uredno dokumentaciju i da pitamo da li možemo da odemo do određenog sela, što smo i uradili: pokazali dokumenta i upitali da li možemo da idemo do Bistrice“, govori Marinković za KoSSev.

Policijska patrola kojoj su se „javili“ na putu ka Bistrici, kako kažu, nije poverovala u njihove tvrdnje, pa čak ni posle ponude da ostave lične karte kao dokaz da ne nameravaju da švercuju robu u centralnu Srbiju.

„Imam firmu koja posluje legalno, kupio sam robu isto od firme koja posluje legalno i imam pravo da se krećem po čitavoj teritoriji Kosova, gde god želim, tako bi trebalo…“, smatra Marinković.

Pored toga što im je nezakonito oduzeta roba, kako navode, i što im je ograničena sloboda kretanja, tvrde i da im u policijskoj stanici u Leposaviću uopšte nije bilo saopšteno koja su njihova prava.

„Da imamo pravo na advokata, da se branimo ćutanjem, da ne potpišemo izjavu… što je bila dužnost službenika u policiji da nam kažu, a što oni nisu učinili“, kaže.

„Kada sam prilikom davanja izjave, na papiru pročitao da imam ta prava, pitao sam ih zašto mi niste saopštili moja prava?, na šta sam dobio odgovor ‘Ma znaš ti’.“

„Rekao sam ‘ja hoću da zovem advokata’, na šta mi je policijska službenica odgovorila ‘ne možeš’, da bi kasnije promenila mišljenje i rekla ‘ajde, imaš pravo na minut’“, objasnio je Marinković.

On tvrdi da policija „nije profesionalno obavila svoj posao“.

„Na primer, nisu fotografisali automobil u stanici, nisu izbrojali koliko ima gajbi mandarina u autu, i uputili su ih na carinu…“

„Svoj postupak su opravdali time što su u izveštaju napisali da smo mi hteli ilegalno da napustimo Kosovo, što je van svake pameti“, dodaje Marinković. Dodaje i da nakon što su preuzeli automobil sa carine i platili kaznu, dobili su dokument na albanskom jeziku.

Za kraj, navodi da će podneti tužbu kako zbog toga što mu je, tvrdi, nezakonito oduzeta roba, tako i zbog, smatra, neprofesionalnog ponašanja službenika u policijskoj stanici u Leposaviću.

KoSSev je pokušap da povodom ovog slučaja kontaktira policijske izvore. U regionu Sever su ih uputili na Prištinu. Portparol u Prištini Daut Hodža na pitanja da još jednom potvrdi tačnost navoda u policijskom izveštaju, odnosno da odgovori i kako komentariše tvrdnje Marinkovića, kaže:

„Svaki slučaj transparentno prijavimo u 24-časovnom dnevnom izveštaju. Navedeni slučaj je takođe prijavljen, a detalje potražite u izveštaju za jučerašnji dan.“

"Portparol nas je uputio na isti policijski izveštaj iz kog smo prvenstveno saznali za ovaj slučaj, bez navođenja detalja o tvrdnjama Marinkovića", navodi KoSSev.


Tagovi: LeposavićKosovska policija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije