07:00, 07.11.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Marko Đurić i Srpska lista oštro reagovale na Kurtijeve izjaveDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i Srpska lista, kasno sinoć oglasile su se odvojenim saopštenjima za javnost, oštro reagujući na izjave predsednika Pokreta „Samoopredeljenje“ i budućeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koje je izrekao u intervjuu za N1.

marko-duric-i-srpska-lista-ostro-reagovale-na-kurtijeve-izjave

Foto: Printcreen Youtube

Đurić: Reciprocitet Kurtija je eufemizam za odbacivanje dijaloga

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da je pozivanje predsednika Samoopredeljenja Aljbina Kurtija na reciprocitet u odnosima sa Beogradom samo eufemizam za odbacivanje dijaloga.

“Na taj način Kurti zapravo najavljuje da će ukinuti mogućnosti za plasman srpske robe na Kosovu čak i sa plaćenom taksom“, naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

Kako je ocenio, Kurti “lažima uskraćuje pravo“ Srbima na formiranje Zajednice srpskih opština.

“Beograd će nastaviti da daje šansu dijalogu, ali sa čovekom ideološki satkanim od mržnje i političkih anahronizama, teško može biti bilo kakvog produktivnog razgovora“, smatra Đurić.

Srpska lista: Kurti zaboravio da su na svim biračkim mestima bili i Albanci

Srpska lista smatra da je lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti zaboravio da je na svim biračkim mestima na severu Kosova bilo posmatrača iz albanskih političkih partija, članova OEBS i Evropske posmatračke misije, kao i posmatrača iz albanskih nevladinih organizacija.

Srpska lista u saopštenju navodi da od svih pomenutih niko nije u zapisniku uneo ijednu primedbu na proces glasanja.

“Sve što je bilo u interesu srpskog naroda, od formiranja Zajednice srpskih opština, pa do izmene i dopune zakona, uvek je bilo blokirano od strane Кurtija i njegovih poslanika dok su bili u opoziciji, zato ovaj pokušaj medijskog umivanja njegovog ekstremističkog pokreta nije i nikada neće proći kod Srba na Кosovu”, poručili su iz Srpske liste.

U saopštenju se dodaje da je Kurti nastavio, najbezočnije da vređa srpski narod, nipodaštava njihova prava, “a kao dokazani promoter tzv. velike Albanije,” pod zastavom druge zemlje pričao o miru i ekonomskom razvoju.
 


Tagovi: KosovoSrpska listaAljbin KurtiMarko Đurić

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije