20:47, 13.07.2020Izvor: Tanjug, Blic

Mas: Putujem u Srbiju i na Kosovo, dijalog je prioritetMinistar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas ocenio je danas da je dobro što je došlo do nastavka dijaloga Beograda i Prištine i najavio svoju posetu Srbiji i Kosovu.

mas-putujem-u-srbiju-i-na-kosovo-dijalog-je-prioritet

Beta/AP/Bernd von Jutrczenka

- Jasno mi je da moram da otputujem u Srbiju i na Kosovo i pošaljem jak signal da je dijalog prioritet za nas - rekao je Mas prilikom predstavljanja prioriteta nemačkog predsedavanja Savetu EU pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta u Briselu.

On je naveo da se u Berlinu nedavno sastao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i istakao da će Nemačka ostati posvećena nastavku dijaloga i najavio angažman EU u razgovorima.

- U pitanju su zemlje koje žele evropsku budućnost i ne bi trebalo da im dozvolimo da nam iskliznu, a znamo da drugi imaju interesa da utiču u tom regionu - upozorio je Mas.

Šef diplomatije Nemačke ocenjuje da je pored ”teške i komplekse” situacije u regionu sada došlo i do novog naleta pandemije korona vrusa.

Hajko Mas je naveo da će se Nemačka truditi da do kraja svog predsedavanja, do kraja godone, otvori i pristupne pregovore sa Severnom Mekedonijom, ali je izrazio sumnju da će isto biti moguće i sa Albanijom.


Tagovi: DijalogNemačkaKosovoSrbija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije