08:55, 03.08.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Mati Marta imenovana za igumaniju u manastiru GoriočEpiskop Raško-prizrenski Teodosije, povodom Ilindana, služio je Svetu Liturgiju u manastiru Gorioč kod Istoka i tom prilikom imenovao za igumaniju manastira - monahinju Martu, koja je započela svoj monaški život u ovom manastiru 1998. godine i od svih sestara manastira najduže je u monaškom podvigu. 

mati-marta-imenovana-za-igumaniju-u-manastiru-gorioc

Eparhija Raško-prizrenska

U vreme njenog dolaska u manastir Gorioč igumanija je bila blaženopočivša, mati Darija, koja je sa sestrama prethodno po blagoslovu Episkopa prešla iz manastira Sopoćani, a svešteno-služitelj je bio pokojni arhimandrit Sava, koji je prethodno vredno radio na obnovi i izgradnji ove svetinje. 

Mati Marta je duhovno uzrastala posebno uz svoju staricu, potonju igumaniju manastira, mati Isidoru, koja ju je i privela na monašenju i od koje se učila molitvi i drugim monaškim vrlinama, prolazeći sva manastirska poslušanja. 

Mati Marta je još od ranije svoj život opredelila veri u Boga, još dok je u svetu, kao sestra Biljana, podizala svoju porodicu, sinove Živka (sadašnjeg Episkopa Teodosija) i Dejana, učeći ih životu u Hristu, objavljeno je na sajtu Eparhije Raško-prizrenske. 

Posebna želja joj je bila da u monaškom činu služi Bogu na Kosovu i Metohiji. 

Mati Martu je za igumanski čin privela mati Teodora, igumanija manastira Gračanice, koja je sa sestrom Sarom prisustvovala ovom radosnom događaju. 

Episkop Teodosije je u svojoj kraćoj besedi, predajući joj igumanski krst, svoju majku po telu ukrepio na podvig duhovnog majčinstva, sa molitvenom željom da joj Gospod podari snage, vere i trpljenja da nastavi svoj monaški život ugledajući se posebno na svoju staricu, blaženopočivšu mati Isidoru. 

Manastir Gorioč, kao raniji dečanski metoh, posebno neguje vezu sa manastirom Dečani i Svetim Kraljem Stefanom Dečanskim.

Kao svoju manastirsku slavu proslavlja letnji praznik Svetog Nikole, kada se obeležava i spomen čudesnog isceljenja i povratka vida oslepljenom kralju Stefanu.
 


Tagovi: SPCIstokEparhija Raško-prizrenskaKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije