18:46, 17.06.2019Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Mitrovica: Održan sastanak Zajednice fakulteta medicinskih nauka Republike SrbijeSastanak Zajednice fakulteta medicinskih nauka Republike Srbije održan je danas u dekanatu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

medicinski-fakultet-potpisao-sporazum-o-saradnji-sa-zajednicom-fakulteta-medicinskih-nauka

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Na sastanku je potpisan Sporazum o saradnji Medicinskog fakulteta prištinskog Univerziteta sa svim članovima Zajednice fakulteta medicinskih nauka Republike Srbije.

Između ostalog, na sastanku se govorilo i o predstojećem prijemnom ispitu, kao i o novinama usvojenog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu Nebojša Lalić, kazao je da su današnje teme sastanka vezane za problematiku visokog obrazovanja u Srbiji.

“Naše teme su dosta konkretne. Današnje teme su ujedno vezane i za aktuelnu problematiku visokog obrazovanja u Srbiji. To je pre svega prijemni ispit koji nas očekuje za manje od mesec dana, koji se na svim Medicinskim fakultetima odvija u isto vreme. Sledeća tema će biti pokušaj daljeg unapređenja kohezije zajednice, kao i generalne aktivnosti zajednice. Vrlo je važno i da prodiskutujemo novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti i odnos obrazovanja i Zdravstvene zaštite koji je kod nas uvek aktuelan i predmet brojnih nejasnoća. Da kao zajednica razmotrimo sve implikacije onoga što je doneseno,” - rekao je Lalić.

Održavanje ovakvih sastanaka je veoma važno kroz razne projekte i programe, istakao je zamenik direktora Kancelarije za KiM Željko Jović.

“Vlada Republike Srbije pre svega posredstvom Kancelarije za KiM i resornog Ministarstva zdravlja već dugi niz godina kontinuirano radi na podizanju ukupnih i zdravstvenih kapaciteta, jer mislim da svi dobro znate da je osnovni uslov opstanka i ostanka srpskog naroda koji živi na prostoru KiM jeste zdravstveni sistem, koji može da odgovori svim izazovima koji su na ovim prostorima daleko veći i snažniji nego bilo gde u centralnoj Srbiji,” - kazao je Jović.

On je dodao da je današnji sastanak znak da je u projekte i programe uključena akademska zajednica, Vlada Republike Srbije kao i Kancelarija za KiM.

“Ovo što se dešava danas, baš ovde na Medicinskom fakultetu, jeste znak da je uz sve te napore uključena i akademska zajednica. Mi zaista očekujemo da zajedničkim snagama u narednom periodu i akademska zajednica kao i Vlada Republike Srbije sa svojim institucijama iznedrimo nove, mlade i zdrave kadrove koji će svojom strukom i vrlinom uspeti da se bore sa svim tim problemima koji su karakteristični za ovo podneblje,” - naveo je Jović.

On je najavio i izgradnju novog KBC-a u Gračanici i Mitrovici.

“Moram da napomenem, da smo planirali da krenemo sa izgradnjom novog kliničko-bolničkog centra ovde u Kosovskoj Mitrovici, kao i sa izgradnjom novog KBC-a u Gračanici i to sa vrhunskim mladim kadrovima” - dodao je Jović.

Sastanak sa rektorom i prorektorima Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici zakazan je za sutra u 9 časova.


Tagovi: KosovoMitrovica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije