16:28, 20.01.2021Izvor: RTS

Mediji: Kurti neće moći da se kandiduje na izborimaSudski savet u Prištini utvrdio je da je 47 među skoro 1.080 prijavljenih kandidata za poslanike u kosovskoj skupštini, počinilo krivično delo u poslednje tri godine. Mediji u Prištini pišu da učestvovanje na izborima neće biti dozvoljeno prvom na listi Pokreta Samoopredeljenje - Aljbinu Kurtiju.

mediji-kurti-nece-moci-da-se-kandiduje-na-izborima

Foto: AFP/Armend Nimani

Naime, Kurtiju neće biti dozvoljeno da učestvuje na izborima 14. februara na Kosovu, a prepreka za njegovo učešće je kazna od tri godine za počinjeno krivično delo, koja još nije istekla.

Pored Kurtija, na listi kandidata Pokreta Samoopredeljenje zbog presude izrečene u poslednje tri godine, ne mogu da budu ni potpredsednica Aljbuljena Hadžiju i Ljiburn Aljiju. 

Iz Centralne izborne komisije su, ne navodeći o kojim je kandidatima reč, saopštili da iz odgovora Sudskog saveta proizlazi da 15 od 28 političkih subjekata koji su se prijavili za certifikaciju imaju kandidate koji nisu u skladu sa članom 29. Zakona o opštim izborima.

Taj član precizira da kandidat za poslanike ne može da bude osoba, koja je pravosnažnom sudskom presudom u poslednje tri godine proglašena krivom za krivično delo.

"Generalno, postoji 47 kandidata od oko 1.080 koji su pravosnažnom presudom u poslednje tri godine oglašeni krivim za krivično delo", naveo je portparol CIK-a Valjmir Eljezi.

Danas je krajnji rok za konkretizaciju broja kandidata za poslanike koji imaju problema sa zakonom, a ko od prijavljenih kandidata može da učestvuje na izborima 14. februara, objaviće Centralna izborna komisija.


Tagovi: Aljbin KurtiIzboriKosovo

Povezane vesti
Najčitanije


21:21, 21.02.2021


Najnovije