21:49 | 10.02.2022 Izvor: Gazeta Express

Medijske organizacije pozvale kosovske lidere da prestanu sa diskreditujućim jezikom prema novinarimaEvropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF) zajedno sa više medijskih organizacija, udruženja i sindikata, uputio je pismo kosovskoj predsednici, Vjosi Osmani i kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, pozivajući na hitno prekidanje korišćenja diskreditujućeg i omalovažavajućeg jezika prema novinarima od strane zvaničnika povezanih sa Samoopredeljenjem, kancelarijom kosovske predsednice i drugim institucijama na visokom nivou, prenosi Gazeta Express.

medijske-organizacije-pozvale-kosovske-lidere-da-prestanu-sa-diskreditujucim-jezikom-prema-novinarima

Gazeta Express

Naveli su da su zabrinuti zbog poruka političara i zvaničnika na društvenim mrežama, uključujući komentare na Fejsbuku od strane portparola i medijskih savetnika Kancelarije kosovskog premijera i pokreta Samoopredeljenje, a koji su služili za "huškanje javnosti na novinare i izveštače".

Dodaju da zabrinjavaju i komentari supruga kosovske predsednice, Prindona Sadriua, na Fejsbuku, koji je novinare nazvao „udruženim zločinačkim poduhvatom“.

Kako se navodi u ovom pismu, ovi komentari su "efektivno rezultirali bujicom onlajn zlostavljanja" od strane pristalica Samoopredeljenja, ciljajući kritične i nezavisne novinare i aktiviste, a posebno žene. 

"Štaviše, posebno kada se koriste termini kao što je 'udruženi zločinački poduhvat', bojimo se da bi takvi komentari takođe mogli negativno uticati na fizičku bezbednost novinara tako što će omalovažiti profesiju i doprineti neprijateljskoj klimi", navodi se u pismu.

Pojašnjavaju da je sve počelo od toga kada je jedan od kosovskih portala objavio tekst o troškovima za gorivo članova kosovske skupštine, koji je drugi portal ponovo objavio nekoliko dana kasnije. 

Ovi tekstovi su imali grešku i kasnije su izmenjeni uz javno izvinjenje - dodaju iz ovih medijskih organizacija:

"Važno je da svi mediji poštuju profesionalne standarde i novinarski etički kodeks. Međutim, ocenjujemo da je odgovor pojedinih vladinih i partijskih funkcionera na ove greške bio nesrazmeran i doveo do neopravdanog neprijateljstva prema medijima".

„Upotreba diskreditujućeg jezika se, štaviše, uklapa u širi problematični kontekst u kojem pojedinci povezani sa Samoopredeljenjem pokušavaju da podriju poverenje javnosti u medije. Zabrinuti smo da je ova strategija huškanja javnosti na kritičke i nezavisne medije i aktiviste opasna po fizičku bezbednost novinara i da ima zastrašujući efekat koji podriva demokratske vrednosti. Posebno imajući u vidu ambiciju Kosova da se pridruži Savetu Evrope i Evropskoj uniji, smatramo da je od najveće važnosti da političari, predstavnici stranaka i javne ličnosti poštuju slobodu medija i pomognu u stvaranju povoljnog okruženja za slobodu medija i bezbednost novinara“, navodi se u pismu. 

Međunarodna medijska organizacija pozvala je kosovsku predsednicu i kosovskog premijera da obezbede da se sada i ubuduće prestane sa zapaljivom retorikom iz njihovog partijskog aparata upućenom medijima.

Pismo su potpisali: ARTICLE 19, Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropska federacija novinara (EFJ), Indeks cenzure, Međunarodni institut za štampu (IPI), Mreža SafeJournalists (Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinara, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Sindikat medija Crne Gore), Fondacija Daphne Caruana Galizia.
Tagovi: KosovoNovinari

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije