14:05, 12.12.2018Izvor: Radio Kontakt Plus

“Međunarodna zajednica ćuti dok nam se ugrožavaju osnovna prava” (FOTO)I na današnjem protestu u Kosovskoj Mitrovici, Srbi su ukazali na težak položaj u kom se nalaze nakon uvođenja takse od 100% na robu iz Srbije od strane Prištine.

medunarodna-zajednica-cuti-dok-nam-se-ugrozavaju-osnovna-prava-foto

Radio Kontakt Plus

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da i sa današnjeg protesta šalju poruku o ugrožavanju osnovnih prava Srbima, na šta međunarodna zajednica i dalje ćuti.

“Međunarodna zajednica i dalje sramno ćuti i posmatra kako nam iz Prištine svakodnevno prete novim merama, kaznama, pokušavajući da nam na najgori mogući način uteraju strah u kosti, a sve sa ciljem da Srbi kupe nepovratnu kartu i napuste svoje domove. Da li je zaista  međunarodna zajednica nemoćna da se suprotstavi onima koje je sama stvorila i svakodnevno podržava, dok oni zveckaju oružjem i oduzimaju pravo koje je svakom zagarantovano, a to je pravo na život” – rekao je Rakić.

Direktor Studentskog centra  Jovo Popović istakao je da su ovakve mere Prištine ne samo nezabeležene već i neprimerene u Evropi i svetu u 21 veku, a naročito pogađaju akademsku sredinu.

“Studenti, umesto da u jeku semestra obavljaju svoje redovne nastavne i druge aktivnosti, moraju da se bore za elementarna ljudska prava. U prirodi Univerziteta i akademskih građana je opredeljenje za dijalog, a ne za konflikt, za mir, a ne za sukob, za saradnju, a ne za izolaciju. Mi ovde danas branimo ne samo akademsku zajednicu, već i ljudsko dostojanstvo, i univerzalne ljudske vrednosti, humanost, slobodu, pravdu i istinu. U objektima Studentskog centra smešteno je 1700 studenata, a dnevno se podeli do 5 hiljada obroka. Svima je jasno da smo bez namirnica i druge robe iz centralne Srbije onemogućeni u pružanju usluga studentima” – rekao je Popović. 

Direktorka obdaništa "Lane" Zorica Keljanović  naglasila je da su uvođenjem takse od strane Prištine na uvoz robe iz Srbije ugrožena prava na život i detinjstvo sve dece koja žive na prostoru KiM. 

Zvaničnike EU, Unicefa i drugih međunarodnih organizacija je upitala gde su sada i zašto zatvaraju oči i zašto ne utiču na zvaničnu Prištinu da reše ovo. 

“Ponestaje nam zaliha hrane, dobavljači nisu u stanju da dopreme robu koju potražujemo,  derivate za grejanje je sve manje, nestaje hemija, nestaje didaktičkog materijala. Dok se ostala deca raduju  i razmišljaju šta će dobiti za Novu Godinu, naša deca sa nama razmišljaju da li će sutra imati da popiju čašu mleka ili eventualno pojedu parče čokolade” – kazala je Keljanović.  

Radoš Petrović je u ime svih privrednika obećao da će se truditi i naći načina da obezbede sve namirnice potrebne srpskom narodu ovde.

“Mi moramo da se organizujemo svi zajedno – privrednici, radnici, studenti, učenici i moramo sami da se branimo ovde, jer ako se mi budemo sami branili, stići će nam i pomoć od drugih” – istakao je Petrović.

On je zahvalio svim privrednicima, posebno vlasnicima trgovinskih radnji koji ne menjaju cene, iako im je nabavna cena robe visoka. 

Na protestu je rečeno i da su Srbi  iz Kosovske Mitrovice, uhapšeni 23. novembra, bespravno lišeni slobode. 

Na protestu, građani su pored srpskih zastava nosili transparente na kojima je pisalo: “Ne zatvarajte nas u geta”, “EU otvori oči”, “Nemamo lekove” i druge. 

Nakon skupa ispred kancelarija Euleksa i zgrade Osnovnog suda, organizovana je i protestna šetnja do spomenika Knezu Lazaru u centru grada. 


 


Tagovi: MitrovicaProtestTaksa

Povezane vesti