19:10, 19.10.2019Izvor: RTS

Medvedev: Spremni smo da pružimo podršku očuvanju integriteta i suvereniteta SrbijeRusija je spremna da pruži svu neophodnu podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, poručio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev obraćajući se poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije.

medvedev-spremni-smo-da-pruzimo-podrsku-ocuvanju-integriteta-i-suvereniteta-srbije

RTS

Zahvalio je Srbiji što se nije pridružila sankcijama protiv Rusije uz napomenu da će njegova zemlja to umeti da ceni.

Medvedev je istakao da mu je drago da ponovo govori pred Skupštinom Srbije gde je govorio i pre deset godina. Kako je dodao, od tog trenutka se odnosi dve zemlje nisu promenili i njemu je čast da učestvuje u obeležavanju 75 godina od oslobođenja Beograda.

Medvedev je istakao da je oko 9.000 sovjetskih vojnika poginulo i sahranjeno tokom operacije oslobođenja Jugoslavije, a da je samo tokom beogradske operacije poginulo više od 4.000.

"Važno nam je da u Srbiji pamte njihovo junaštvo i heroizam i brižljivo čuvaju grobove sovjetskih vojnika. Rusija vam je zahvalna na tome", naglasio je Medvedev.

Dodao je da će sa posebnim osećajem položiti vence na spomenik oslobodiocima Beograda.

"Mi cenimo težnju rukovodilaca vaše zemlje da se čuva istina o ratu i da se suprotstavljate reviziji istorije".

Podsetio je da je Srbija okupila i predstavnike Besmrtnog puka, što je posebno važno dok se u nekim zemljama ruše spomenici vojnicima koji su ih oslobodili od fašizma.

Navodi da je na delu otvorena propaganda nacističkih ideja kao i da su agresivne akcije neonacista postale redovna pojava. Medvedev ukazuje da to ne samo da je opasno, već podriva i principe međunarodnh odnosa koji su razrađeni posle Drugog svetskog rata.

Smatra da je cilj tih manipulacija da se promeni svet i da se nametnu jednostrana rešenja, što stvara uslve za napetost i konflikte i vodi u nestabilnost u celom svetu.

"Srbija je, nažalost, na sebi iskusila posledice delovanja koja su izvršena u protivrečju sa međunarodnim pravom", rekao je Medvedev precizirajući da misli na događaje iz 1999. godine.

Ukazuje da je Rusija tada i sada podržavala srpski narod i da je spremna da pruži svu neophodnu pomoć u čuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Kaže i da je njegova zemlja zainteresovana isključivo za mirno rešavanje sukoba na osnovu rezolucije 1244.

"Mi želimo da situacija na Balkanu ostane stabilna i bezbedna i težimo da razvijemo saradnju sa svim balkanskim državama", poručio je Medvedev.

Zahvalnost Srbiji što se nije pridružila sankcijama 

Medvedev je iskoristio trenutak da zahvali na poziciji Srbije koja bez obzira na pritiske i evropske procese nije uvela sankcije Rusiji.

"Mi ćemo to ceniti", poručio je.

Ponavlja da je Rusija zainteresovana za normalne odnose sa EU i da želi stabilnog i ekonomski uspešnog komšiju. Konstatuje da se obim saradnje sa EU dvostruko smanjio.

Poručuje da su Rusi otvoreni za ravnopravno poštovanje dijaloga sa EU ali samo na onim principima na kojima se gradi obostrana saradnja.

"Odnosi između Srbije i Rusije mogu da budu primer jer je vaša zemlja naš stari prijatelj. Vezuju je istorija, kultura i vera. U shvatanju naših ljudi živi misao da smo zaista bratski narodi i to jeste tako", dodao je Medvedev.
 


Tagovi: SrbijaRusijaDmitrij Medvedev

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije