14:06, 16.01.2020Izvor: Radio Kontakt plus

Zaplenjen dijamantski nakit i zbirka antikviteta u autobusu koji saobraća na relaciji Priština-NemačkaNa kontrolnom punktu Merdare, srpski carinici zapenili su zlatan nakit ukrašen dragim kamenjem i kolekcionarsku zbirku skupih ručnih satova, zlatnih i srebrnih medalja, upaljača i starih novčanica, čija će vrednost biti procenjena nakon stručne ekpertize. 

merdare-zaplenjen-dijamantski-nakit-i-zbirka-antikviteta-u-autobusu-koji-saobraca-na-relaciji-pristina-nemacka

Foto: Uprava carina

Prekršaj je otkriven sinoć oko 21 sat, kada je iz pravca Kosova za kontrolu pristigao autobus kosovskih registarskih oznaka, koji saobraća na relaciji Priština-Nemačka, saopšteno je iz Uprave carina.

Detaljnim pregledom je među ostalim koferima i torbama putnika pronađena jedna, u kojoj se nalazila prava kolekcija različitih ručnih i džepnih satova, zlatnih i srebrnih medalja, starog novca, upaljača i nakita ukrašenog dijamantima i smaragdima.

U torbi za koju se kao vlasnik javio 59-godišnji hrvatski državljanin albanskog porekla, pronađena su 32 džepna i ručna časovnika robnih marki ebel, darvil, citizen, omega, polar i garmin, među kojima su najstariji primerci iz 1853. i 1911.

Foto: Uprava carina

U torbi su takođe pronađeni dijamantska narukvica, tri prstena i jedan privezak od belog zlata ukrašeni dijamantima i smaragdima, 22 zlatne i srebrne medalje, 27 nemačkih, britanskih, turskih i brazilskih starih papirnih novčanica iz različitih perioda, osam upaljača „dipon“, „kartije“, „rotšild“ i drugih poznatih brendova, kao i nekoliko ogrlica od ćilibara i drugih minerala, i srebrna dugmad za košulju.

Putnik kod koga su pronađeni neprijavljeni predmeti rekao je da nije znao da treba da ih prijavi, jer je smatrao da nisu novi i da to ne mora da učini. On je u izjavi napisao da su mu antikviteti hobi i da je većinu predmeta jeftino kupio u Prizrenu, odakle je rodom.

Što se dijamantskog nakita tiče, putnik je rekao da ga je poneo sa sobom prilikom dolaska iz Praga gde ima svoju zlataru, u nameri da ga pokloni rodbini, ali to iz nekog razloga nije učinio.

Ovaj slučaj su u dalju nadležnost preuzeli srpska policija i tužilaštvo, navodi se u saopštenju.


Tagovi: Uprava CarinaMerdareKrijumčarenje

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije