CIK: Mi samo organizujemo izbore, ne dajemo preporuke o održavanju

CIK nije komisija koja preporučuje da li izbore treba odložiti za neki drugi datum ili ne, prenosi Klan Kosova.
Image

Nakon današnje vanredne sednice CIK-a, predsedavajući ove komisije Krešnik Radonjići poručio je, kako prenose prištinski mediji, da „CIK samo organizuje izbore, ne daje preporuke“, te da druge instance ocenjuju da li je njihovo održavanje primereno ili ne.

Na ovom sastanku razgovarano je i o bezbednosti zvaničnika CIK-a na severu, a uskoro se očekuje da će biti upućeno pismo kosovskoj predsednici Vjosi Osmani kojim će biti saopšten stav ove komisije.

Nakon masovnog izlaska Srba iz kosovskih institucija početkom meseca novembra, kosovska predsednica, Vjosa Osmani, zakazala je za 18. decembar vanredne izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu, a nakon raspuštanja skupština opština Leposavić i Zvečan, raspisani su i izbori za ove dve SO za 25. decembar.

Iz Srpske liste odmah su najavili da njihova stranka na njima neće učestvovati, pa su tako 28. novembra konačno i overene kandidature iz stranaka PDK i Samoopredeljenje, Partije kosovskih Srba, GI „Mitrovica“, kao i jednog nezavisnog kandidata.

Jedine koje imaju kandidate za sve četiri opštine na severu su upravo PDK i Samoopredeljenje.

Za opštinu Leposavić ispred Partije kosovskih Srba prijavio se Aleksandar Jablanović, a kao nezavisan kandidat za Zvečan – Slađana Pantović, ispred GI „Mitrovica“ za gradonačelnika Severne Mitrovice – Betim Osmani.

Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ svoju kandidaturu za opštinu Severna Mitrovica, a koja je inače bila i „uslovljena“ povratkom Srba u kosovske institucije, povukao je.

Vanredni izbori Skupština opština Zvečan i Leposavić zakazani su za 25. novembar, nakon što je kosovska vlada prethodno 18. novembra usvojila odluku o raspuštanju skupština ove dve opštine, a kada je u pitanju Severna Mitrovica CIK je 30. novembra objavio imena odbornika koji će zameniti one koji su podneli ostavke.

Demokratska partija Kosova (PDK) za ove izbore se prijavila sa 16 kandidata u opštini Zvečan i četiri kandidata u Leposaviću.

Pokret Samoopredeljenje prijavilo je svoja 10 kandidata za Zvečan i dva za opštinu Leposavić.

Partija kosovskih Srba za overu je prijavila svoja 20 kandidata, ali samo za opštinu Leposavić.

Međutim, nakon novog skoka tenzija koje su pokrenuli ovonedeljni incidenti u Zubinom Potoku i severnom delu Mitrovice kada su sprečeni novopostavljeni članovi opštinskih izbornih komisija da u pratnji Kosovske policije uđu u prostorije OIK-a, čuju se i tvrdnje o nedostatku uslova za održavanje izbora.

Pojedini zvaničnici, među kojima su i međunarodni, pozivaju na odlaganje. Sa druge strane, neki od prištinskih zvaničnika ubeđeni su da kosovske institucije imaju kapacitet za održavanje i obezbeđenje izbora, ali i oni su ujedno naveli da čekaju procenu kosovskih institucija.

Predsedavajući CIK-a, Krešnik Radonjići, bio je prvi koji je kazao da nije moguće krenuti po planu u vezi sa ovim izborima, usled novonastale situacije, dok je Aljim Rama (Alim) iz pokreta Samoopredeljenje, ocenio da „strah u vezi sa situacijom na severu preuveličan“ i dodao da „ne treba da se povlače zbog pretnji Srbije“.

Da u ovom trenutku ne postoje uslovi za održavanje izbora koji su zakazani za decembar, poručio je i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer, te dodao da „sigurnost i bezbednost svih građana Kosova treba da budu najviši prioritet“, a sa njim se složio i nemački ambasador u Prištini Jern Rode.

Ujedno, danas se oglasio i pomoćnik državnog sekretara SAD, Derek Šolet, koji je takođe naveo da bi zbog tenzija poslednjih dana trebalo odložiti izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.