11:26, 16.04.2019Izvor: Beta, GazetaExpress

Merkel i Makron u Berlinu predlažu okvir za sporazumDokument u čijim će okvirima biti postignut sporazum Beograda i Prištine, biće predložen na sastanku u Berlinu 29. aprila, koji su sazvali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, piše portal GazetaExpress.

merkel-i-makron-u-berlinu-predlazu-okvir-za-sporazum

Foto: Consilium

Na sastanak u Berlinu pozvani su lideri Zapadnog Balkana, ali su samo Srbija i Kosovo pozvani na nivou predsednika i premijera dve zemlje.

"Sporazum neće obuhvatiti podelu, ali neće biti ni najbolji za Kosovo. Ima mnogo mogućnosti da će Srbiji dozvoliti suverenitet u delovima teritorije Kosova", naveo je portal.

U odgovoru za portal, Vlada Nemačke je potvrdila da je cilj Merkel i Makrona stabilnost Zapadnog Balkana, posebno Kosova i Srbije.

"Stabilnost i dobra kretanja u regionu su od velikog značaja za kancelarku i predsednika. Oni streme da sa pozvanima razgovaraju o posebnim izazovima s kojima se suočava region, posebno o odnosima Kosova i Srbije", kaže se u odgovoru portparola Vlade Nemačke.

Kosovski predsednik i premijer, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, odlaze u Berlin bez međusobno usaglašenih stavova.

Savetnica kosovskog premijera Meljiza Haradinaj, napisala je da lideri i opozicija Kosova treba da usaglase stavove pred taj sastanak.

"Pošto sada imamo punu pažnju kancelarke Merkel u dijalogu, u kojem je ona i domaćin sastanka 29. aprila, krajnje je vreme da institucionalni lideri, Državna delegacija i kosovska opozicija usaglase jedinstven stav pred putovanje za Berlin. Samo će tako Kosovo biti jače u odnosu na Srbiju i ozbiljnije pred međunarodnim izazovima", navela je Haradinaj.

Ramuš Haradinaj je rekao da su šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han izgubili godinu dana, zbog izjava o korekciji granica na Balkanu i da bi sporazum do sada najverovatnije mogao da bude postignut da se o tome nije govorilo.


Tagovi: KosovoAngela Merkel

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije