18:33, 27.06.2020Izvor: RTV Gračanica

Meštani Sušice i Novog Badovca blokirali put zbog nestašice vodeVeć 12 dana meštani Sušice i Novog Badovca nemaju vodu. Dolazilo je do povremenih kratkih uključenja, a situacija sa vodosnabdevanjem preti da preraste u katastrofalnu, naročito ako se uzme u obzir i trenutna epidemiološka situacija i to što se radi o letnjim mesecima.

mestani-susice-i-novog-badovca-blokirali-put-zbog-nestasice-vode

Foto: RTV Gračanica

Danas su meštani ova dva sela odlučili da blokiraju lokalni put Gračanica - Novi Badovac - Sušica. 

Ova blokada bila je znak upozorenja da će se sa istom nastaviti, ukoliko se ne pronađe rešenje za uredno vodosnabdevanje ovih mesta. 

Okupljene meštane danas popodne obišao je i predsednik opštine Gračanica, Srđan Popović, koji je rekao da će učiniti sve da se ova situacija što pre reši.

“Mi se sa ovim problemom suočavamo već mesec dana unazad, sve kapacitete naše opštine smo usmerili da rešimo problem vodosnabdevanja u opštini Gračanica. Ovaj problem nije samo u mestima Badovac i Sušica, imamo isti problem i sa kućama u Gračanici na Padalištu sa zgradama, delu Lapljeg Sela. Ono što mogu da kažem je da je nivo vodostaja jezera u Gračanici na veoma niskom nivou, međutim danas smo isto imali sastanak sa ljudima iz vodovoda i ono što možemo uraditi je da jednostavno restrikcijama puštamo da sva mesta u opštini Gračanica ravnomerno budu snabdevena sa vodom. Danas su meštani sa razlogom nezadovoljni, sutra je veliki praznik Vidovdan i ne žele da dočekaju goste bez vode u kući. Mi ćemo već danas sa našim službama krenuti u pronalaženje rešenja a ono što mogu da kažem da ćemo još intenzivnije komunicirati i sarađivati sa našim meštanima na samom terenu sve dok ne nađemo rešenje za ovaj problem”, kazao je Popović.

Vladan Trifić iz Badovca, jedan od učesnika protesta, kazao je da veći deo Badovca jedanaest dana nije imao kap vode.

“Ovaj protest ovde nije upućen protiv opštine Gračanica, mi sa njihovim službama imamo izuzetnu saradnju,ovaj protest je pre svega upućen protiv regionalne vodovodne kompanije čiji radnici ne rade svoj posao, ili rade na uštrb našeg naselja. Jedino što tražimo od opštine je da nam pomogne u tim pregovorima sa regionalnom kompanijom, da i mi dobijemo malo vode“,  kazao je Trifić.

On je najavio da će već u toku dana organizovati sastanak sa predstavnicima ostalih struktura, javnih službi i vodovoda i da će na tom sastanku razgovarati o mogućim rešenjima ovog problema. 

Nešto kasnije to je i učinjeno, tako da je zahvaljujući brzoj reakciji predsednika opštine i direktora javnih službi, Vladice Trajkovića, postignut trenutni dogovor.

Po rečima Trajkovića, dogovoreno je da meštani ovih sela sa regionalnim Vodovodom kako bi vodosnabdevanje bilo ujednačeno, a istovremeno, oni će biti u stalnoj komunikaciji i sa opštinom Gračanica, kako bi se u kontinuitetu rešavao ovaj problem, koji nastaje zbog smanjenog nivoa vode na jezeru, pa postrojenje proizvodi manji kapacitet vode.

Nakon razgovora sa predsednikom opštine okupljeni meštani su se razišli, ali i najavili novi protest ukoliko njihov problem ne bude rešen.
 


Tagovi: VodaGračanicaKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije