16:10, 14.08.2019Izvor: RTS

Ministarstvo kulture: Hodžaj da pogleda istini u očiMinistarstvo kulture i informisanja reagovalo je saopštenjem na izjavu Envera Hodžaja o crkvama na KiM, preporučivši mu da u sebi pronađe snagu da pogleda istini u oči i obavesti se o činjenicama u brojnim domaćim i međunarodnim, naučnim i stručnim izvorima.

ministarstvo-kulture-hodzaj-da-pogleda-istini-u-oci

Foto: RTS, FoNet, KoSSev, N1

Potpredsednik kosovske vlade u ostavci, izjavio je ranije da Srbija manipuliše činjenicama, prisvajajući crkvene objekte kao svoje.

Iz ministarstva navode da su u monografiji "Crkva Sv. Nikole - Katedrala Novog Brda", eminentnih arheologa Marka Popovića i Igora Bjelića objavljenoj 2018. godine, dati rezultati istraživanja vršenih 2015. i 2016. godine na ovom terenu, koji su jasno dokazali poreklo i stil ovog hrama.

"Ponovićemo ono što tvrde i svi drugi autoritativni istorijski i stručni nalazi, a to je činjenica da se radi o ostacima pravoslavne katedralne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu", stoji u saopštenju.

Ističu i da bi kosovske vlasti trebalo da se pozabave istraživanjem, definisanjem i afirmacijom albanskog materijalnog kulturnog nasleđa na KiM, dodajući da im u tom poduhvatu žele svaki uspeh.

"Svoj stav o srpskom kulturnom nasleđu, pored brojnih ostalih rušilačkih poteza, čitavom svetu su pokazali i 2004. godine", navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva naglašavaju da raskošna srpska spomenička baština na KiM, koja je ponos evropske i svetske kulture, sjaji kroz vekove i da će tako zauvek biti.

"Ministarstvo kulture i informisanja u dilemi je da li da pozove Hodžaja da se uzdrži od izgovaranja besmislica i neistina ili da ga ohrabri da to čini i dalje, kako bi svetsku javnost detaljno upoznao sa agresivnim pokušajima otimanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji", piše u saopštenju ministarstva.

Hodžaj: Crkve i džamije pripadaju Kosovu, Srbija falsifikuje istoriju

"Opsesija Srbije falsifikovanjem istorije je uzrok više ratova i sukoba na Balkanu, a versko i kulturno nasleđe na Kosovu, pripada građanima Kosova", izjavio je zamenik kosovskog premijera u ostavci Enver Hodžaj, prenosi portal KoSSev.

On je reagovao na vest da je ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević predao Papskom nuncijatu u Beogradu pismo namenjeno predsedniku Papskog saveta za kulturu, kardinalu, Đanfranku Ravasiju, povodom toga što su albanski biskupi nedavno služili misu na ostacima pravoslavne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu. 

Hodžaj prisvajanje crkve u Novom Brdu kao srpske, naziva smešnom i apsurdnom igrom. 

"Crkve, džamije, drugi objekti kulturnog, istorijskog i verskog nasleđa Kosova pripadaju Kosovu i njegovim građanima. Politizacija kulture, nauke, istorije danas je smešna i apsurdna igra koju Srbija igra. Kosovo je gotova činjenica", tvrdi Hodžaj.


Tagovi: KosovoSPCEnver Hodžaj

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije