19:01, 19.05.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Ministarstvo za zajednice: Raseljeni iz Peći i Prizrena dobili podršku za povratakMinistarstvo za zajednice i povratak najavilo je povratak raseljenih porodica iz opštine Peć i Prizren.

ministarstvo-za-zajednice-i-povratak-raseljeni-iz-peci-i-prizrena-dobili-podrsku-za-povratak

Foto: Ministarstvo za zajednice i povratak

"Raseljene porodice iz opštine Peć i Prizren, njih četrdeset, danas su dobile podršku da se vrate na Kosovo. Porodice će na Kosovo biti vraćene projektom 'Povratak i reintegracija na Kosovu', faza pet, koji finansira Kancelarije Evropske unije na Kosovu i Ministarstvo za zajednice i povratak, a implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM)" 

Sa raseljenima je u Beogradu osim ministra za zajednice i povratak, Gorana Rakića, razgovarao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.

Rakić je, kako se navodi u saopštenju, porodicama saopštio da imaju "apsolutnu podršku" ministarstva koje vodi da se nakon više od dve decenije vrate u mesta u kojima su živeli i da je ovo ujedno i poziv svim raseljenima na povratak.

”Verujem da je ovo veliki dan i za porodice, ali i za nas, jer jedino na ovaj način možemo da pomerimo stvari napred kada je reč o povratku, koji je već duže vreme u stagnaciji. Iskrenom voljom onih koji žele da se vrate u svoje domove i koordinacijom i podrškom svih nas, ove porodice će na Kosovo biti vraćene. U narednom periodu ćemo još intenzivnije raditi da broj povratničkih porodica na Kosovu bude veći. Hvala međunarodnim partnerima, direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću što je danas ovde i što zajednički ulažemo napore da jedan dug i težak proces pokušamo da unapredimo”.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je kazao da mu je zadovoljstvo što je danas imao priliku da čuje raseljene sa Kosova:

“Znam da su vam srce i duša tamo gde ste rođeni, gde god da se čovek snađe i pronađe, od rodnog mesta ne može da ode. Zato smo kao Kancelarija za Kosovo i Metohiju tu da vam pomognemo da vaš povratak bude održiv i to činimo i činićemo u budućnosti. Imamo brojne programe za povratnike kroz pomoć u građevinskom materijalu, finansijsku povratničku pomoć, setveni i poljoprivredni materijal za povratnike, besplatnu pravnu pomoć... Želim da zahvalim i gospodinu Rakiću na svemu što čini za naš narod u pokrajini i naše povratnike, a kada radimo zajedno tada rezultati ne mogu da izostanu”.

Iz ministarstva za zajednice i povratak navode da njihovi predstavnici zajedno sa predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije obilaze Lazarevac, Čačak, Smederevo, Lapovo, Niš, Aleksandrovac i Pirot i razgovaraju sa potencijalnim povratničkim porodicama o realizaciji povratka.
 
Tagovi: Goran RakićPovratniciKosovo

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije