22:00, 09.07.2020Izvor: RTS

Mirni protesti nezadovoljnih građana u više gradova SrbijeU Beogradu se, treći dan zaredom, održava protest građana nezadovoljnih merama zbog aktuelne epidemiološke situacija i radom vlasti. Trenutno je mirno u prestonici, kao i u drugim gradovima Srbije gde su građani izašli na ulice kako bi izrazili nezadovoljstvo.

mirni-protesti-nezadovoljnih-gradana-u-vise-gradova-srbije

Foto: Delo

Građani su se u Beogradu okupili ispred Narodne skupštine, a neki od njih nose transparente na kojima, između ostalog, piše "Hapsi huligane, ne tuci svoj narod", "Pendrek boli, ali izdaja stvara dublje rane".

Većina ljudi mirno sedi ispred Skupštine, a prisutna je i policija.

Reporteri RTS-a javljaju da su primećeni i pojedini predstavnici opozicionih partija. 

Uoči početka protesta na društvenim mrežama širio se poziv građanima koji mirno protestuju da "sednu i ne nasedaju" na provokacije, a upućen im je i poziv da obuku bele majice, kako bi se "razlikovali od batinaša".

U Nišu su oko 19.30 sati ispred zgrade Skupštine grada počeli protesti. Nakon okupljanja, građani su krenuli u protestnu šetnju ulicama grada.

Za sada nema incidenata, a primetno je prisustvo policije.

Uglavnom mladi Vranjanci protestovali su ispred Gradske uprave, uz povremene uzvike protiv vlasti i predsednika države.

Imali su i pištaljke i nosili parole na kojima je pisalo "Dole SNS". Potom su prošetali gradskim ulicama do prostorija SNS.

U Kruševcu je i večeras u 18 časova održano protestno okupljanje građana kraj spomenika Kosovskim junacima.

Kruševljani koji su se odazvali pozivu upućenom preko društvenih mreža, iskazali su nezadovoljstvo izveštavanjem RTS-a, zahtevali su od vlasti poštovanje zakona i zaustavljanje veštačkih nereda i napada na građane i na policiju.

Jednočasovni skup završen je bez incidenata.

I u Kraljevu su se oko 18 časova, ispred zgrade gradske uprave, okupili građani, među kojima su bili i pojedini ugostitelji.

Za pogoršanje epidemiološke situacije okupljeni su okrivili vlast i usprotivili su se uvođenju policijskog časa i vanredne situacije.

Uzvikivali su parole protiv predsednika i članova Vlade, a tražili su i ostavku članova kriznog štaba. Zatim su okupljeni građani krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama koja se završila ponovo ispred zgrade gradske uprave.

Protest u Kraljevu je protekao mirno i bez ijednog incidenta.

Kragujevčani su se okupili ispred Robne kuće u centru grada, a zatim su u koloni prešli na plato ispred zgrade Gradske uprave.

Kako kažu, okupili su se spontano preko društvenih mreža i iza njih ne stoji nijedna politička partija ili neka druga organizacija.

Došli su da izraze nezadovoljstvo zbog stanja u zemlji i rada, kako kažu, kako gradske tako i republičke vlasti. Smatraju da mere u borbi protiv Covid- 19, država donosi onako kako joj odgovara, a ne u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom.

Protest protiče mirno, nema govornika, a deo demonstranata sedi na travi.

Subotičani su se okupili kod Plave fontane u centru grada na protestu koji je iniciralo udruženje građana "Slobodan grad".

To udruženje pozvalo je Subotičane na miran protest ispred Gradske kuće "zbog postupanja vlasti tokom epidemije novog koronavirusa, manipulacije nasiljem i brutalnosti policije".

Najavljeno je da govornika neće biti, a povremeno se čuju pištaljke.

Drugo veče zaredom i u centru Jagodine se protestovalo uz glasno skandiranje protiv aktuelne vlasti. 

Učesnici skupa krenuli su zatim u protestnu šetnju glavnom gradskom ulicom koja je inače od 20 časova zatvorena za saobraćaj i puna šetača i dece.

Incidenata nije bilo kao ni prethodne večeri, a nije bilo ni pripadnika policije u uniformama. 

Mirni protesti i u Smederevu. Građani su se nešto posle 20 časova okupili na gradskom trgu.

Uz pištaljke i uzvikivanje, uputili su se u šetnju, najpre su otišli do zgrade opštine, a zatim i do predstavništva Srpske napredne stranke, kojeg su gađali jajima.

Nije primetno prisustvo policije.

Građani su se i večeras okupili u Čačku i Novom Sadu, gde je sinoć došlo do nereda.

Na društvenim mrežama je najavljivano i pozivano na okupljanje u Šapcu, ali se to nije dogodilo.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović pozvao je sve sugrađane da poštuju propisane mere štaba za vanredne situacije i da se suzdrže od okupljanja i drugih aktovnosti koje bi dodatno uticale na lošu epidemiološku situaciju u gradu. 

Poručio je da ni on, niti stranka na čijem je čelu, kao ni političke organizacije sa kojima sarađuje, ne organizuju bilo kakav protest u Šapcu i da je "danas u Šapcu najvažnija borba protiv epidemije". 

Na Širokoj čaršiji u Leskovcu protestovali su uglavnom mladi Leskovčani. Nije bilo šetnje, obraćanja niti prisustva političara i policije. 

Početak protesta i neredi

Prvi protest pre dva dana počeo je oko 19 časova, nedugo nakon obraćanja predsednika Aleksandra Vučića i najave da će u Beogradu biti uveden policijski čas.

Nezadovoljni građani mirno su protestovali, ali je kasnije tokom večeri došlo do nereda, upada dela građana u Skupštinu Srbije. 

Protest je nastavljen i u sredu uveče. Iako su u prestonici protesti počeli mirno, policija je reagovala nakon što su je demonstranti gađali dimnim bombama, flašama i bakljama.
Direktor policije Vladimir Rebić rekao je da je za dva dana protesta i nereda povređeno ukupno 118 policajaca, dodajući da je nasilje nedopustivo i a da će izgrednici biti privedeni pravdi. 

Tokom dvodnevnih sukoba na ulicama, povređeno je i više desetina građana. 

Zbog nereda na sinoćnjim protestima u prostorije BIA privedena su dvojica državljanina Izraela. 

U video-poruci tokom leta za Pariz predsednik Vučić poručio je građanima Srbije da će država zaštititi mir i zamolio ih da se ne suprotstavljaju "batinašima". 

Nerede na protestima osuđuje i Vlada Srbije. 

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas kaže da Savez za Srbiju nije organizator demonstracija, ali da će, ukoliko se oni nastave, biti uz građane.
 


Tagovi: ProtestMUP SrbijeVlada SrbijeKorona virus

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije