17:58, 20.09.2018Izvor: Radio Kontakt Plus

Mitrovica: Predstavljen izveštaj o indeksu održivosti organizacija civilnog društva za KosovoKOSOVSKA MITROVICA - Izveštaj o indeksu održivosti organizacija civilnog društva za Kosovo za 2017.godinu, predstavljen je danas na okruglom stolu u Centru građanske energije (CEC) u Kosovskoj Mitrovici.

mitrovica-predstavljen-izvestaj-o-indeksu-odrzivosti-organizacija-civilnog-drustva-za-kosovo

Radio Kontakt Plus

Autor izveštaja, Kuštrim Šaipi iz agencije IQ Consulting kaže za Kontakt Plus da su najbolje dve dimenzije civilnog društva za 2017. godinu javni imidž nevladinog sektora i pravno okruženje. 

Jedina dimenzija koja je pogoršana u prošloj godini je javno zagovaranje, navodi Šaipi, ali ne krivicom civilnog sektora, već imajući u vidu da su tokom godine tri puta organizovani izbori, a pored toga, postojala je polarizacija u vezi većih političkih tema, a što je sve smanjilo prostor za delovanje nevladnim organizacijama.

Šaipi napominje  da je u svim diskusijama sa civilnim društvom kao jedan od glavnih problema označena finansijska održivost.

“Finansijska održivost jeste problem, naročito za organizacije koje se ne nalaze u Prištini, gde je lakši i bolji pristup donatorima. Osim toga, nevladine organzicije, da kažemo, pate od vremenskih rokova, sve je ad hoc, sve je od 6 meseci do jedne godine, sve traje mnogo kratko i malo toga se može postići u tako kratkim periodima. Za većinu problema sa kojima se suočavamo kao društvo, potrebno je mnogo  više vremena za rešavanje od šest meseci, koliko obično traju projekti civilnog društva” – kaže on.

Podsećajući da se nevladine organizacije uglavnom oslanjaju na fondove donatora, Šaipi ističe da  civilno društvo treba više da se okrene ka lokalnim izvorima finansija i podrške. 

“Nije samo finansijska podrška potrebna da jedna organizacija bude održiva, znači treba da se naprave  veze između sektora sa privatnim sektorom. Od prošle godine, od  2017. godine imamo novi Zakon za donacije koji svim privatnim biznisima pruža mogućnost da do 10% njihovog profita, njihove dobiti mogu da daju za omladinu, kulturu i sport i da sve to bude 100 procentno, može uključiti kao trošak  u kompaniji , da sve može da se odbije od poreza” – rekao je Šaipi.

U izveštaju se još navodi da održivost organizacija civilnog društva na Kosovu nije značajno izmenjena tokom 2017. godine, niti su značajno promenjeni organizacioni kapaciteti.

Zatim, ocenjuje se da je finansijska održivost organizacija civilnog društva poboljšana u prošloj godini zbog pokretanja novih međunarodnih programa finanasiranja, i sve je veći broj civilnih organizacija koje poseduju solidne sisteme finanasijskog menadžmenta i procedura.

Okruglom stolu na kojem je predstavljen izveštaj, prisustvovala je i Martina Perino, specijalista za strateško planiranje za demokratiju i upravljanje, ispred USAID-a, koja je, između ostalog navela da je važno da ima poboljšanja, i istakla da organizacije civilnog društva moraju ostati aktivne u svom radu.

Kompanija IQ Counsulting je partner USAID-a koja poslednjih 12 godina vrši Indeks održivosti organizacija civilnog društva.
 


Tagovi: KosovoMitrovicaUSAID

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije