11:28, 08.03.2021Izvor: Radio Kontakt Plus

Kosovska Mitrovica procvetala na Dan ženaMeđunarodni dan žena, koji se danas obeležava širom sveta, nastao je kao dan borbe za ženska ljudska prava, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

mitrovica-procvetala-na-dan-zena

Radio Kontakt Plus

Par dana pre, kao i na sam dan ovog praznika, prodavci cveća imaju pune ruke posla.

Tako je i u Kosovskoj Mitrovici. Na gradskom šetalištu, u blizini spomenika knezu Lazaru, danas se nalazi veliki broj štandova sa izloženim različitim vrstama cveća, kozmetičkim proizvodima, ručnim radovima od drveta itd.

Primetan je veliki broj građana, prvenstveno muškaraca, koji žele nekim lepim poklonom da obraduju svoje lepše polovine.

O ponudi i potražnji, razgovarali smo sa prodavcima, koji su za razliku od kupaca, bili raspoloženi za priču.

„Veći drveni sto je 70 evra, a manji su 50 evra. Kućice za ptice su 15 evra. Sve je to ručni rad, suprug to pravi… Ja pravim sapune sa kozjim mlekom, meleme od nevena, sve su to prirodni proizvodi…“, kazala je jedna od prodavačica na mitrovičkom šetalištu.

„Imamo drvo para, ruže, ljubičice, sve po malo… Muškarci uzimaju jeftinije cveće, nemaju para… Kupuje se cveće od 150, 200, najviše do 1200 dinara“, kazao je prodavac Avram.

„Ima ruža, karanfila, ciklama, begonija, buketa ikebana, sobnog cveća različitih vrsta… Cene idu od 100 do 1500 dinara“, kazala je prodavačica Svetlana Radović.

Prvi Dan žena obeležen je 1909. godine u SAD, deklaracijom koju je donela Socijalistička stranka Amerike.

Redakcija Kontakt Plus radija svim damama čestita današnji praznik.Tagovi: Mitrovica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije