15:01, 18.02.2020Izvor: RTK2

Mnoge institucije zaboravile na RabovceU multietničkom selu Rabovce, u neposrednoj blizini Lipljana, živi stotinak Srba i nešto više od 500 Albanaca, koji su uprkos svim problemima, primer suživota na centralnom Kosovu.

mnoge-institucije-zaboravile-na-rabovce

Foto: RTK2

Kao i u svakom manje naseljenom mestu, tako i Rabovcu, meštani se suočavaju sa nizom problema. Iako u selu postoji ambulanta u kojoj rade dva tehničara, već tri godine nema lekara.

„Ovo je verovatno jedino mesto gde žive Srbi u kojem nema doktora, tako da je veoma teško. Ljudi se teško snalaze. S obzirom na to da nema ni javnog prevoza ovde, moramo da plaćamo taksi da bi otišli do doktora za bilo koju potrebu. Obraćali smo se i Kancelariji za KiM i svim nadležnim institucijama, međutim, do dana današnjeg taj problem nije rešen. Problem mladih je nedostatak posla, to je i kod nas, ali i kod Albanaca prisutno, njihova omladina koristi svaku moguću priliku da napusti Kosovo i selo. Isti slučaj je i kod njih i kod nas. Takođe, problem za mlade je što u selu ne postoji neki kafić ili neka vrsta razonode. Uglavnom mladi tada idu za Gračanicu ili Laplje Selo, što iziskuje dodatna finansijska sredstva, a budući da nigde ne rade, to dodatno otežava situaciju. Ima i dosta mladih koji nisu oženjeni“, ističe predstavnik sela Zoran Spasić.

Spasić još napominje da su mnoge institucije gotovo zaboravile ovo selo.

„Trenutno je aktuelno obilaženje srpskih sredina gde žive Srbi, međutim, u poslednjih 5 godina niko od predstavnika Kancelarije za KiM nije došao da vidi ni kako živimo, ni šta nam je potrebno. Dele se neki projekti unutar opština po sistemu Republike Srbije, međutim, uglavnom to dobijaju isti ljudi. Veliko je nezadovoljstvo među stanovništvom“, zaključuje Spasić.

Gani Zaskuku posle višedecenijskog rada u inostranstvu, penzionerske dane provodi u svom rodnom selu.

“Tu mi je otadžbina i ne bih je zamenio ni sa jednim drugim mestom ili gradom. Vratio sam se ovde porodici, komšijama i za mene je ovo ovde život. Slažemo se dobro sa komšijama Srbima, pozdravljamo se i imamo dobar odnos kao i ranije. Kada sam ovde živeo kao dete, igrali smo fudbal u mnogim srpskim selima, bilo je dobro tada, a mislim da i sada može isto tako biti dobro, samo treba imati volju za to”, kaže stanovnik Rabovca Gani Zaskuku.

Meštanima Rabovca nedostaje mnogo toga. Još uvek ne funkcioniše vodovod, a nemaju ni uličnu rasvetu. Jedino ne oskudevaju u dobrim ljudima i međusobnom razumevanju. 


Tagovi: LipljanAlbanciSrbi

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije