19:17, 23.09.2020Izvor: Tanjug, RTS

Moguće otkazivanje dijaloga 28. septembra u Briselu zbog PrištineSledeća runda dijaloga Beograda i Prištine, planirana za 28. septembar u Briselu, dovedena je u pitanje zbog odbijanja Prištine da razgovara o Zajednici srpskih opština, saznaje agencija Tanjug.

moguce-otkazivanje-dijaloga-28-septembra-u-briselu-zbog-pristine

thesrpskatimes.com

U evropskim diplomatskim izvorima Tanjugu je rečeno da je sledeća runda ekspertskih razgovora Beograda i Prištine, kao i sastanak na visokom nivou između srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija - "još pod znakom pitanja".

Problem je, kako se nezvanično navodi, odbijanje Prištine da razgovara o implementaciji dogovora iz 2013. godine, koji podrazumeva formiranje Zajednice srpskih opština.

Izvori Tanjuga navode da je EU poručila Prištini da ne može da "bira o čemu će da pregovara, a o čemu neće", jer je već pristala na dogovorenu agendu koja podrazumeva razgovore o implementaciji svih neprimenjenih dogovora iz Briselskog sporazuma.

Iako je sastanak Vučića i Hotija planiran i najavljen za 28. septembar, u Evropskoj službi za spoljne poslove kažu da trenutno ne mogu da najave taj sastanak.

Umesto toga, napominju da se dijalog na ekspertskom i visokom nivou nastavlja čim "sve bude na mestu", odnosno čim se dve strane dogovore.


Tagovi: DijalogPrištinaBeogradBrisel

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije