11:02, 12.01.2020Izvor: Mondo, RTS

Moleban i molitveni skup 13. januara ispred Hrama Svetog SaveSrpska pravoslavna crkva pozvala je građane na moleban za početak Pravoslavne nove godine i na molitveni skup podrške stradalom srpskom narodu u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji i svim srpskim krajevima.

moleban-i-molitveni-skup-13-januara-ispred-hrama-svetog-save

Nemanja Jovanović / RAS Srbija

"Moleban za početak Pravoslavne Nove godine i molitveni skup podrške našem stradalnom narodu u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji i svim srpskim krajevima održaće se 13. januara na Platou ispred Hrama Svetog Save u 23.30", navodi se u saopštenju Srpske pravoslavne crkve.

U međuvremenu, Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori usvojio je nacrt inicijative za ocenu ustavnosti nedavno usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti pred Ustavnim sudom Crne Gore, koju je, uz blagoslov Crkve, pripremio stručni tim domaćih pravnika.

"Blagodarimo svima vernima u Crnoj Gori na pokazanom hrišćanskom dostojanstvu u otporu ovom bezakonju, koje je prepoznato i od naše braće i sestara širom regiona i sveta, kojima takođe ovom prilikom šaljemo naše arhipastirske blagoslove", navodi se u saopštenju i poziva da se ne preduzimaju jednostrane pravne aktivnosti na polju protivljenja zakonskom tekstu koji je usvojio crnogorski parlament.

Episkopski savet u saopštenju dodaje i da podržava buduće organizovanje i sprovođenje molitvenih litija četvrtkom i nedeljom i daje blagoslov da mesno sveštenstvo u svim gradovima prema iskazanoj želji i potrebi naroda ostalim danima organizuje molitvene skupove i crkveno-narodne tribine pri hramovima, kulturnim centrima i drugim za to prikladnim mestima, podsjećajući na obavezu čuvanja mira i dostojanstva, kao i do sada.


Tagovi: SrbijaKosovoSPCCrna Gora

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije