12:48, 22.10.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Monografija o Crkvenom horu „Branislav Nušić“ na Sajmu knjiga u BeograduMonografija o Crkvenom horu „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovice, biće predstavljena na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga u subotu, 26. oktobra.

monografija-o-crkvenom-horu-branislav-nusic-na-sajmu-knjiga-u-beogradu

FB/prt.sc

Knjiga „Crkveni hor Branislav Nušić – Kosovska Mitrovica“ objavljena je povodom 30 godina od obnavljanja i 90 godina od osnivanja ovog mitrovačkog hora. 

Monografiju su priredili Aleksandar i Miljana Dunđerin iz Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

Pored autora, u programu učestvuju i akademik Dimitrije Stefanović, mr Tamara Adamov Petijević, Petar Rakić i članovi hora „Branislav Nušić“.

Izdavač knjige je Unija M iz Kosovske Mitrovice. 

Predstavljanje monografije najavljeno je za 13:45 u hali 1A na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ova monografija je, kako se navodi u uvodnom delu knjige, „zapis, priča o ljudima koji su svoje živote osmislili tako da pokažu i dokažu kako ni u digitalnoj eri bez Boga i Ljubavi nema punoće kazivanja. 

Pored toga što sadrži kompakt disk (audio snimak koncerta hora iz Budimpešte), dostupne podatke o istorijatu, članovima, nastupima i nagradama, te priloge istaknutih pojedinaca iz sveta muzike i umetnosti o Horu, u ovoj bogatoj ilustrovanoj monografiji posebno mesto izdvojeno je i za dve ličnosti koje su svoje živote, sudbine, neraskidivo vezali za hor – osnivača Pevačkog društva „Nušić“ Momčila Nešića i njegovog nastavljača i obnovitelja Petra Rakića, koji i danas diriguje i umetnički rukovodi njime. 

Postojanje i uspešan rad Crkvenog hora „Branislav Nušić“ pokazatelj je kako i u 21. veku može da se opšti srcem i dušom, a ne samo brojevima. 

I da je u svemu tome nabrojanom, a pre svega u tom trajnom liturgijskom pamćenju, u tom ispovedanju našeg duhovnog bića – a ne u nekakvim svetovnim, istorijskim teorijama, niti u bilo kakvim ideološkim, nacionalističkim i političkim konstrukcijama – suština kosovske misli i kosovskog zaveta.“

Monografija se može kupiti na Beogradskom sajmu knjiga (Hala 4, štandovi izdavača sa Kosova i Metohije), kao i u u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici, po ceni od 970,00 dinara.

Dan pre promocije, u petak 25. oktobra od 19 časova, u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, Crkveni hor „Branislav Nušić“ održaće koncert povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. 
 


Tagovi: MitrovicaKulturaBeograd

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije