Erdogan obećava podršku Kosovu za članstvo u međunarodnim organizacijama: Podržavamo dijalog, nadamo se da će biti okončan obezbeđivanjem trajnog mira

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan obećao je podršku Kosovu u međunarodnoj areni, poručivši da će podržati Kosovo u vezi sa članstvom u NATO-u, Evropskom savetu i Evropskoj uniji.
Image

„Nastavljamo naše zajedničke napore da osiguramo da Kosovo dostigne zasluženu poziciju u međunarodnoj areni. Tako podržavamo viziju Kosova za članstvo u NATO-u, Savetu Evrope, Evropskoj uniji“, rekao je on na konferenciji za medije sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Istanbulu, prenosi Kallxo.

„Pridajemo veliki značaj razvoju mirnih odnosa između Kosova i svih njegovih suseda. U tom kontekstu, podržavamo dijalog Kosova i Srbije i očekujemo da strane pokažu miran i konstruktivan pristup. Nadamo se da će proces dijaloga biti okončan obezbeđivanjem trajnog mira i stabilnosti u regionu. Turska je spremna da pruži svu moguću podršku miru i stabilnosti i da pruži neophodan doprinos ako to strane zatraže“, rekao je on.

Turski predsednik je naveo da je na sastanku bilo reči o energetici, zdravstvu, borbi protiv terorizma i drugim temama. 

„Na našim sastancima smo razgovarali o tome šta možemo da uradimo u oblasti trgovine, privrede, energetike, industrije, odbrane i borbi protiv terorizma. Razgovarali smo o koracima koje treba preduzeti na povećanju saradnje protiv delovanja terorističke organizacije FETO na Kosovu i očekujemo najbolje napore“, naglasio je on.

„Preko 610 miliona evra godišnje izvozimo na Kosovo. Moramo da povećamo obim na jednu milijardu“, dodao je Erdogan, pominjući turske investicije i razvojnu pomoć Turske za Kosovo.

Erdogan je takođe izrazio žaljenje zbog poplava koje su se pre dve nedelje dogodile na Kosovu, rekavši da su spremni za podršku za ublažavanje posledica.

„Spremni smo da pružimo neophodnu podršku i za ublažavanje posledica katastrofe od poplava“, rekao je on. 

Kurti: Dobar deo našeg nacionalnog buđenja počinje u Istanbulu

Kurti je rekao da Kosovo i Turska održavaju „prijateljske i istorijske odnose“. Kurti je dalje, tokom konfrencije za medije, rekao da „dobar deo nacionalnog buđenja Albanaca počinje u Istanbulu“.

Naveo je da je sa Erdoganom razgovarao o novim mogućnostima saradnje u ekonomskoj i komercijalnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj oblasti, ali i o razvoju događaja u regionu i šire, javlja Kallxo. 

„Zahvalio sam predsedniku Erdoganu na glasnoj podršci Turske za članstvo Kosova u NATO-u i Savetu Evrope. U NATO-u nas ujedinjuje orijentacija. U Savetu Evrope – vrednosti. I u jednom i u drugom nas ujedinjuje kritični trenutak kroz koji prolazi evropski kontinent. Jedan od naših glavnih ciljeva kao Valde Republike Kosovo je stvaranje povoljnog okruženja za privlačenje stranih investitora, kako bi se stvorila stabilna ekonomija. Turska je jedan od naših glavnih ekonomskih i trgovinskih partnera. Ovo nas čini srećnim, ali ne bi trebalo da to bude dovoljno. Iskoristimo aktuelnost saradnje da ostvarimo njen veliki potencijal“, rekao je.

Kurti je dalje rekao da turska zajednica na Kosovu i albanska zajednica u Turskoj igraju važnu ulogu u odnosima između „dve zemlje“.

„Turska zajednica na Kosovu i albanska zajednica u Turskoj su moćan most između naše dve zemlje. Imamo dobru bazu. Jake veze. Veliku volju. Zato, hajde da se posvetimo većim mogućnostima, većoj saradnji i većoj razmeni“, rekao je Kurti tokom konferencije.

Kosovski premijer Aljbin Kurti otputovao je jutros u jednodnevnu radnu posetu Istanbulu. 

Sa Kurtijem su i ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku i bivši predsednik opštine Prizren Mitaher Haskuka.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.