11:37, 20.03.2020Izvor: RTK, RTK2

Mustafa Kurtiju: Ukini taksu i poništi odluku o smeni VeljiuaLider Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa, objavio je na Fejsbuku pismo koje je 16. marta poslao kosovskom premijeru i koalicionom partneru Aljbinu Kurtiju. 

mustafa-kurtiju-ukini-taksu-i-ponisti-odluku-o-smeni-veljiua

Foto: RTK

On je od Aljbina Kurtija zatražio da ukine takse na robu iz centralne Srbije koja ugrožava partnerstvo sa SAD, jer će u suprotnom izaći iz koalicije.

Takođe je zatražio da poništi odluku o smeni Agima Veljiua i izvini mu se.

"Poštovani premijeru, kao koalicioni partner, drugi članovi DSK i ja delimo uverenje da ne smemo ugroziti naše partnerstvo sa SAD. Trebalo bi da ukinemo taksu i prepustimo vladi da preuzme odgovornost koju ima u dijalogu. DSK je podržao rezoluciju Skupštine o dijalogu i ni na koji način neće podržati sporazum koji utiče na granice i unutrašnju organizaciju“, poručio je Mustafa kosovskom premijeru.

U pismu se dalje ističe da se ne smeju rizikovati odnosi sa Sjedinjenim Državama zbog takse na srpske proizvode.

"Snažno prisustvo SAD na Kosovu je od vitalnog značaja za našu zemlju", istakao je Mustafa.

Mustafa se osvrnuo i na situaciju sa korona virusom i naglasio da zajedno moraju pobediti u ovoj bici.

"Imamo velikih problema sa virusom COVID-19. Mi nismo napravili koaliciju da je razbijemo, već da donesemo promene. Zato tražim Vaše razumevanje da taksu treba ukinuti ove nedelje. Ne shvatajte ovo kao jednostrani uslov, već kao zajednički interes“, napisao je lider DSK.

On je dalje napisao da ako se ovo nastavi, čim bude prevaziđena vanredna situacija zbog virusa, DSK će biti prisiljen da izađe iz koalicije.

"Ne želimo biti odgovorni za narušavanje odnosa sa našim glavnim saveznikom. O tome ću obavestiti i ambasadora (Ričarda) Grenela", napisao je između ostalog Mustafa.

Lider DSK je napisao da očekuje da će Aljbin Kurti ukinuti takse i vratiti Agima Veljiua na mesto ministra unutrašnjih poslova.

Rekao je da je odgovor od premijera dobio 18. marta, smenjivanjem prvog potpredsednika DSK Agima Veljiu sa funkcije ministra unutrašnjih poslova i javne uprave, i njegovo proglašavanje izdajnikom u obraćanju građanima Kosova iste večeri.

"Pitam vas, poštovani građani, i neke od vas predstavnike diplomatskog kora, ali i trojicu poslanika DSK da li je to pravično delovanje premijera? Da li to govori da je premijer Kurti opredeljen da sačuva koaliciju i da se zajedno borimo protiv korona virusa? Pitam vas koju je drugačiju odluku trebalo da donese DSK, kada se tako teško ignoriše i ponižava od strane premijera", napisao je Mustafa.

On je naveo da nije mlad da dođe pod uticaj drugih, ali ni avanturista, te dodao da je zabrinut za građane.

"Želim da moja stranka i ja damo sve da dobijemo bitku protiv ovog virusa. Želim da sarađujem sa našim strateškim partnerom i ne izgubimo njihovu podršku. I danas se klanjam pred mojim narodom i tražim razumevanje moje stranke. Očekujem da danas Kurti ukine taksu, poništi odluku o smeni Veljiua, da se izvini njemu i DSK zbog njegovog i ponašanja onih sa kojima je sarađivao u ovom niskom aktu. Da nam da mogućnost da budemo zajedno u ovoj bici", naveo je Mustafa.


Tagovi: SamoopredeljenjeAljbin KurtiDSKVlada KosovaIsa Mustafa

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije