20:10, 24.09.2020Izvor: Radio Kontakt plus

Mustafa se tereti za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvoNakon što je Specijalizovano tužilaštvo uhapsilo Saljiha Mustafu, jednog od osnivača nekadašnje OVK, on je danas prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, gde je ujedno objavljena optužnica protiv njega.

mustafa-se-tereti-za-proizvoljno-lisavanje-slobode-surovo-postupanje-mucenje-i-ubistvo

Foto: Gazeta Express

Sudija za prethodni postupak je potvrdio optužnicu protiv Saljiha Mustafe 12. juna 2020. U skladu sa pravilom 88(2) Pravilnika o postupku i dokazima pred Specijalizovanim većima Kosova optužnica koju je sudija potvrdio, nije bila u tom trenutku objavljena, saopšteno je iz Specijalizovanih veća.

U saopštenju se dodaje da se u potvrđenoj optužnici tvrdi da su krivična dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. do 19. aprila 1999. godine na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor. Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. do kraja aprila 1999.

"Potvrđenom optužnicom Saljih Mustafa se tereti prema različitim oblicima krivične odgovornosti za: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo kao ratne zločine učinjene u kontekstu oružanog sukoba na Kosovu koji nije bio međunarodnog karaktera i u vezi sa tim sukobom", precizira se u saopštenju.

Sudija za prethodni postupak je iz razloga bezbednosti naložio da se optužnica objavi u redigovanoj verziji.

"Informacije o datumu i vremenu održavanja prvog stupanja Saljiha Mustafe pred sudiju za prethodni postupak će se objaviti u najskorije vreme. Prvo pristupanje sudu se održava javno i može se pratiti putem striminga na internet stranici Specijalizovanih veća Kosova", poručuje se u saopštenju.


Tagovi: Specijalni sudOVK

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije