16:25, 07.09.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

MZZP snosi troškove kirije i komunalnih usluga za 49 povratničkih porodica Roma, Aškalija i EgipćanaKosovsko Ministarstvo za zajednice i povratak za ovu godinu snosi troškove za kiriju i komunalne usluge za 49, od ukupno 75 porodica Roma, Aškalija i Egipćana, koliko se 2017. godine vratilo na Kosovo iz Severne Makedonije i Crne Gore posredstvom UNHCR-a.

mzzp-snosi-troskove-kirije-i-komunalnih-usluga-za-49-povratnickih-porodica-roma-askalija-i-egipcana

MZZP

Ovih 49 porodica, sa ukupno 194 članova, privremeno utočište je pronašlo u opštinama  Prizren, Uroševac, Obilić, Gračanica, Dragaš, Peć i Gnjilane, koje im, nažalost, do sada nisu značajnije mogle  pomoći oko trajnih rešenja, ukazuju iz MZZP.

Takođe navode da većina ovih porodica još uvek nema trajno rešeno svoje stambeno pitanje i žive u veoma teškim i nehumanim uslovima, najčešće zbog neposedovanja zemljišta u vlasništvu, loše ekonomske situacije, nezaposlenosti, proceduralnih smetnji oko izgradnje kuća i drugo. 

Pandemija korona virusa je dodatno otežala već lošu ekonomsku situaciju i mogućnost sezonskog zaposlenja za mnogobrojne članove ovih porodica. 

Iz MZZP ističu da je, zbog zaostalih dugovanja za kiriju i neplaćenih računa za komunalne usluge, pretila  opasnost da 49 porodica Roma, Aškalija i Egipćana ostane i bez svog privremenog krova nad glavom, što bi, ocenjuju, izazvalo pravu humanitarnu katastrofu u vremenu pandemije.  

MZZP je obavestilo opštinske vlasti o preuzimanju plaćanja troškova, uz apel da naredne godine ove ugrožene porodice budu uključene u socijalne šeme staranja u skladu sa važećim zakonima. 

Plaćanje kirije ugroženim povratničkim porodicama Roma, Aškalija i Egipćana realizovano  je preko Danskog saveta za izbeglice.Tagovi: RomiPovratniciAškalijePomoćEgipćaniMZZP

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije