11:00, 28.11.2020Izvor: Kossev

Na Kosovu se obeležava Dan zastave Albanije – ove godine bez neradnog danaNa Kosovu se danas obeležava nacionalni praznik Albanije – Dan zastave. Uz najavljene aktivnosti vladinih zvaničnika, ovaj dan obeležavaju i opštine pojedinačno.

na-kosovu-se-obelezava-dan-zastave-albanije-ove-godine-bez-neradnog-dana

FB

Danom zastave obeležava se proglašenje nezavisnosti Albanije 28. novembra 1912. godine. Uz ovo, na Kosovu se danas obeležava i „rođendan Adema Jašarija” zbog čega je u njegovom memorijalu u Prekazu predviđeno više aktivnosti, uključujući i jutrošnju posetu kosovskog premijera, Avdulaha Hotija tokom koje su paraglajderi nadletali ovaj memorijal.

Dan Albanije ranijih godina proglašavan je praznikom i neradnim danom na Kosovu.

Ove godine, kako je potvrdio Hoti, ponedeljak, 30. novembar, ipak neće biti neradan dan.

Navodi da je takva odluka doneta iz solidarnosti sa onima koji se mesecima bore protiv pandemije bez slobodnog dana.

Prošle godine, sve proslave u vezi sa Danom zastave Albanije, kako na Kosovu tako i u Albaniji, bile su otkazane zbog razornog zemljotresa koji je pogodio Drač i gradove u okolini.

Ove godine takođe nema najavljenih proslava, a na snazi je zabrana okupljanja više od 5 osoba na javnom mestu.

Ipak, pojedine opštine – Srbica, Dečani, Prizren i Gnjilane – takođe su najavile aktivnosti kojima će obeležiti ovaj dan.

Sve najavljene aktivnosti kosovskog premijera, Ministarstva kulture, omladne i sporta, ali i lokalnih samouprava sastoje se iz polaganja venaca na više različitih spomenika, uglavnom posvećenih pripadnicima OVK.

Sinoć je i na zgradu kosovskog Ministarstva spoljnih poslova bila projektovana zastava Albanije, čime se na Tviteru pohvalila čelnica ovog ministarstva, Meljiza Haradinaj Stubla.


Tagovi: AlbanijaKosovoPraznik

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije