14:00, 06.08.2019Izvor: RTK2

Na prelazima obavezna lična karta ili izvod sa slikomNekoliko građana koji su koristili prelaz Merdare, javilo se redakciji RTK2 i kazalo da im je onemogućen ulazak na Kosovo, jer su prilkom kontrole dokumenata putnika policijskim službenicima dali na uvid pasoše izdate od strane Policijskih uprava gradova u Srbiji.

na-prelazima-obavezna-licna-karta-ili-izvod-sa-slikom

Foto: RTK2

Prema rečima ljudi koji su želeli da ostanu anonimni, na prelazu su im policijski službenici saopštili „da nije moguće preći sa pasošem izdatim od strane PU gradova u Srbiji, već je važeća i priznata dokumentacija lična karta, odnosno važeći izvod sa fotografijom za decu”.

Na pitanje novinara RTK2 upućeno Kosovskoj policiji, da li je ova informacija tačna dobijen je sledeći odgovor:

"Kada se radi o slobodi kretanja/prelasku preko granice između Republike Kosovo i Repiblike Srbije, to je regulisano Sporazumom o slobodi kretanja iz 2011. godine, na šta možete da se pozovete kao službeni odgovor", navodi se u mejlu Policije.

Brisleskim sporazumom o slobodi kretanja, koji se nalazi i na zvaničnoj stranici Kancelarije za KIM predviđeno je sledeće:

1. Stanovnici svake strane treba da budu u mogućnosti da slobodno putuju u okviru ili preko teritorije druge strane.

2. Svaka strana će primenjivati, čim to bude bilo operativno izvodlјivo, sistem ličnih karata za putovanja stanovnika druge strane preko granice/administrativne linije.

3. Svaka strana može primenjivati sistem, kojim će lične karte biti praćene pisanim 'ulaznim/izlaznim' dokumentima za stanovnike druge strane, koji žele da tranzitno putuju u treću zemlјu.

Danas u prepodnevnim satima na prelazu Merdare bez dužih zadražavanja

"Proveli smo deo odmora na Kosovu i sada se vraćamo za Nemačku. Sve je dobro, nema gužve i nema nikakvih problema".

"Sve je u najboljem redu, ne čeka se puno i ide brzo", kažu putnici.

I saobraćanje vozila iz pravca Srbije odvija se normalno. Za ulazak na Kosovo na prelazu Meradre jutros su se vozila zadržavala u proseku od 10 do 15 minuta.  

"Sa odmora smo, sve smo brzo završili i nije bilo nikakvih  problema. Idemo na Kosovo da se još malo odmorimo, a onda nazad".

"Sve je u najboljem redu, nema problema", reki su putnici.

Još jedan talas većih gužvi očekuje se predstojećeg vikenda, a posle toga priliv putnika i vozila trebalo bi da bude mnogo manji.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije