12:56, 21.05.2019Izvor: RTK2

Na sastanku CIK-a bez konačnih rezultata izbora na severuIako se očekivalo da će na današnjem zasedanju članova CIK-a biti saopšteni konačni rezultati vanrednih lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova, nije preciziran ni broj uslovnih glasova i glasova putem pošte. Na zahtev gradonačelnika Kamenice članovi CIK-a su diskutovali o mogućnosti raspisivanja referenduma za sprovođenje reformi u obrazovanju, koji nije usvojen.

na-sastanku-cik-a-bez-konacnih-rezultata-izbora-na-severu

Foto: RTK2

O konačnim rezultatima lokalnih izbora u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok nije bilo reči na današnjem sastanku Centralne izborne komisije.

Predsednica CIK-a je od izvršnog direktora sekretarijata CIK-a zatražila objašnjenje zašto prebrojavanje uslovnih glasova ni dva dana nakon izbora nije počelo.  

„Nema prepreka, sutra počinje brojanje uslovnih glasačkih listića“, odgovorio je Enis Haljimi izvršni direktor CIK-a.

Članovi CIK-a su zatim diskutovali o zahtevu predsednika opštine Kamenica, koji predlaže referendum za reforme u obrazovanju.

Član CIK-a ispred Demokratske partije Kosova Fljorian Duši smatra da je ovaj zahtev pre Centralne izborne komisije trebalo da razmatra Savet za pravna pitanja.

“Zatražio sam da se ovo pitanje prosledi kao pravno pitanje”, rekao je Duši.

Centralna izborna komisija nije kompetentna da odlučuje o ovakvim pitanjima, izričita je bila predsednica CIK-a Valjdete Daka.

“Nije trebalo da uopšte diskutujemo o ovom zahtevu, CIK o tome ne može da odlučuje, jer ovo pitanje nije u našoj nadležnosti”, rekla je Daka.

Nakon što je u petak uputio zahtev CIK-u, predsednik Opštine Kamenica je u objavi na Fejsbuku objasnio: “Predložena reforma je kompleksna i kada bih kao političar razmišljao samo o karijeri ne bih imao razloga da se bavim ovim izazovom, ali u situaciji u kojoj se nalazimo i stanju u kojem je obrazovanje, uslovima u kojim uče đaci, to je postalo neizbežno”, napisao je Kastrati.

Članovi Centralne izborne komisije su nakon razmatranja ovog pitanja nastavili sastanak iza zatvorenih vrata.

 


Tagovi:

Povezane vesti
Najčitanije


08:19, 24.05.2020


Najnovije