19:56, 01.07.2020Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Na severu KiM deset novih slučajeva, ukupno 25Od 30 uzoraka poslatih na analizu pre dva dana, deset je pozitivno na korona virus, pa je ukupan broj aktivnih slučajeva u srpskim sredinama na KiM sada 25, od toga, 23 na severu Kosova.

na-severu-kim-deset-novih-slucajeva-ukupno-25

Radio Kontakt Plus (arhiva)

Od 16 ranije poslatih uzoraka, juče je stigao rezultat da je jedno lice iz Zvečana pozitivno, pa je, uz broj od 15 inficiranih, koji je saopšten u ponedeljak, ukupan broj aktivnih slučajeva u srpskim sredinama na KiM je 25, od čega je 23 na severu Kosova.

Svi novopotvrđeni slučajevi su sa lakšim simptomima.

Epidemiolog dr Desanka Novaković je izjavila da je danas uzorkovan još 41 pacijent i da će ti uzorci sutra ujutro biti poslati u laboratoriju “Vatreno oko” u Beogradu. 

Prema njenim rečima, iako je primetan povećan broj novoinficiranih, situacija je stabilna.

Prema najnovijim preporukama, blagi i laki klinički oblici ostaju u kućnoj izolaciji, a mera izolacije, napominje dr Novaković, važi i za kontakte koji se ne testiraju u odsustvu kliničke slike.

Ukoliko građani osete simptome, potrebno je da se jave Kovid ambulanti nadležnog Doma zdravlja, kaže dr Novaković, naglašavajući da nikako ne treba propustiti neke kliničke simptome, budući da bolest ima nepredvidiv tok.

Napominje da se, u slučaju razvijene kliničke slike, što pre treba javiti u Kovid ambulantu, kako bi se odradio pregled i laboratorija, na osnovu čega će se proceniti da li je potrebo testiranje.

Podseća i da su neke od najboljih mera prevencije fizička distanca, pranje ruku i nošenje zaštitnih maski.


Tagovi: Sever KosovaKorona virus

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije