13:00, 29.10.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Na severu Kosova porodično nasilje u porastuPrema evidenciji Kosovske policije, poslednjih meseci u četiri opštine na severu Kosova beleži se porast broja prijavljenih slučajeva nasilja u porodici.

na-severu-kosova-porodicno-nasilje-u-porastu

Radio Kontakt Plus

U periodu od 1. marta do 30. septembra ove godine, prijavljen je ukupno 41 slučaj porodičnog nasilja, što je za čak sedam više u odnosu na isti period prošle godine, izjavio je za Radio Kontakt Plus, zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, major Besim Hoti.

„Od tog broja, u Severnoj Mitrovici su zabeležena 24 slučaja, u Leposaviću 11, a u Zvečanu i Zubinom Potoku po tri. U istom periodu 2019. godine, imali smo 34 slučaja nasilja u porodici, što znači da ove godine imamo porast tih slučajeva, odnosno negde oko 20%“, precizirao je Hoti.

Prema njegovoj oceni, na povećanje broja ovakvih slučajeva, uticaj je nesumnjivo imala novonastala situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa.

“Od marta meseca bilo je dosta zabrana kretanja, pa zatvaranje, pa policijski čas i to je verovatno uticalo na porast broja nasilja u porodici u odnosu na isti period prethodne godine.“

Najveći broj slučajeva evidentiran je u skladu sa članom 248 Krivičnog zakona Kosova, a tretiraju se kao krivično delo protiv porodice i braka, pojašnjava Hoti.

Problemom porodičnog nasilja bavi se više institucija, a kada je u pitanju smeštaj žrtava u Sigurnu kuću, policija ovaj posao obavlja u saradnji sa centrima za socijalni rad. 

„Službenici centra za socijalni rad, u saradnji sa policijom prave procenu žrtve koja podrazumeva sve aspekte – od bezbednosnog do ekonomskog statusa žrtve. Nakon toga, kontaktira se osoblje centra u cilju smeštaja u sklonište, a potom i osoblje skloništa u koje se smešta žrtva. Sve procedure koje se preduzimaju tokom rada sa žrtvom u porodici jasno su precizirane pravilima postupanja i operativnim postupcima za zaštitu nasilja u porodici“, rekao je Hoti.

PRIJAVI NASILJE NA 192!


Tagovi: Sever KosovaKosovska policijaNasilje

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije