14:15, 16.05.2018Izvor: Radio Kontakt plus

Na stranim ratištima ratuje preko 50 državljana KosovaKOSOVSKA MITROVICA - Savetnik kosovskog premijera i nacionalni koordinator za borbu protiv ekstremizma, Ljuljzim Fuštica kaže da se na stranim ratištima trenutno nalazi preko pedeset državljana Kosova, a da je na stranim ratištima do sada živote izgubilo njih 78.  

na-stranim-ratistima-ratuje-preko-50-drzavljana-kosova

Foto: Radio Kontakt plus

"Imamo određen broj građana koji su još na tim ratištima. Imamo ih 53., 78 njih su poginuli, imamo otprilike i oko 150 žena i dece koji su u žarištima rata u kampovima za izbeglice,” - kaže Fuštica. 

Fuštica je ove podatke izneo danas na konferenciji koja je održana u Severnoj Mitrovici, a koju je organizovala NVO Kosovski centar za bezbednost i studije.

On navodi da je jedan od najvećih problema kojim treba da se bave u narednom periodu integracija ljudi koji su u zatvoru zbog učešća na stranim ratištima i sprečavanje radikalizma.

Isis nije toliko aktivan na Kosovu, ali pretnje još uvek postoje i nastavićemo preventivni rad, poručio je Fuštica. 

Na konferenciji je bilo reči o Strategiji koja je deo napora kosovske vlade da se uhvati u koštac sa problemom nasilnog ekstremizma, radikalizma i terorizma.

Konferencija je deo projekta pod nazivom "Podrška kosovskim institucijama u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i nasilnog ekstremizma”, podržanom od strane Kancelarije Evropske unije na Kosovu.
 


Tagovi: KosovoNVO Terorizam

Povezane vesti