10:35, 30.03.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Nacionalni konvent o EU: Uspostaviti saradnju Srbije i Kosova na suzbijanju pandemije korona virusaRadna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 (NKEU), poziva nadležne organe Srbije i Kosova da uspostave direktnu i efikasnu saradnju na suzbijanju širenja pandemije korona virusa.

nacionalni-konvent-o-eu-uspostaviti-saradnju-srbije-i-kosova-na-suzbijanju-pandemije-korona-virusa

eukonvent.org

U tom cilju, Radna grupa za Poglavlje 35 apeluje da se uspostave komunikacioni kanali između kriznih štabova za suzbijanje korona virusa u Srbiji i na Kosovu,  koji bi omogućili razmenu informacija o razmerama pandemije na dnevnom nivou. 

Takođe, iz Radne grupe NKEU pozivaju nadležne organe da uspostave procedure za saradnju između medicinskih ustanova i lekarskih timova, kao i procedure za međusobno pomaganje u bolničkom lečenju pacijenata zaraženih korona virusom. 

Iz Radne grupe NKEU naglašavaju da je potrebno regulisati režim kretanja preko integrisanih administrativnih prelaza tokom trajanja pandemije na način da bude omogućeno neometano kretanje sanitetskih vozila i lekarskih timova.

Takođe je potrebno dozvoliti prelaz robe široke potrošnje, naročito hrane, lekova, sanitetskog materijala, sredstava za dezinfekciju i ostalih potrepština neophodnih za normalan život, navodi se u saopštenju.

Radna grupa za Poglavlje 35  ocenjuje da zajednički pristup i aktivna saradnja u suzbijanju pandemije korona virusa u Srbiji i na Kosovu može u značajnoj meri doprineti pomirenju dva društva, a takvu šansu svakako ne treba propustiti.


Tagovi: SrbijaEUKorona virus

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije